Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Energetska tranzicija uslov privrednog razvoja zemlje

Mihajlovićeva: Energetska tranzicija uslov privrednog razvoja zemlje

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je danas sa Janezom Kopačem, direktorom Sekretarijata Energetske zajednice, radove na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani “Nikola Tesla” A.

Mihajlovićeva je ovim povodom izjavila je da je pitanje energetske tranzicije pitanje privrednog razvoja zemlje.

“Svi smo zajedno u procesu energetske tranzicije, koji je trebalo da počne i ranije. EPS će u narednom periodu uložiti stotine miliona evra u ovakve projekte, jer je to pitanje zdravlja građana i građanki, kao i pitanje privrednog razvoja. Pola milijarde evra ulažemo zajedno samo u projekte odsumporavanja. Uslov broj jedan je da smo energetski bezbedni, da imamo dovoljno gasa, električne energije, ali jednako važan uslov je i zaštita životne sredine. Srbija krupnim koracima čini sve što može da napravi moderne zakone i strategije, želimo prostor gde će doći nove investicije, da ulažemo i u obnovljive izvore energije i u energetsku efikasnost. Iskreno verujem da ćemo do kraja ove godine imati nacionalni plan za klimu i energetiku i da ćemo već sledeće godine biti energetski zeleniji. Vredno ćemo raditi na energetskoj tranziciji koja je, ponavljam, uslov privrednog razvoja naše zemlje”, rekla je ona.

Janez Kopač rekao je da je radostan što danas prisustvuje maloj proslavi napretka koji se dešava u najvećoj TE u Srbiji.

“EZ je sveevropska organizacija, koja objedinjuje tržište električne energije i gasa. Mi smo 2013. usvojili direktivu o velikim ložištima, da se dodatnim cenama opterete štetne emisije termoelektrana. Na ovim područjima 16 termoelektrana proizvodi više emisija sumpor-dioksida i prašine nego 250 termoelektrana u celoj EU. To šteti zdravlju, a energetika to do sada nije plaćala. Građani Srbije plaćaju tu cenu. Sada se to menja zbog pravnog okvira Evropske zajednice. Optimističan sam zbog potpredsednice Mihajlović, koja je izuzetno aktivna u rešavanju problema koji su se godinama gomilali u energetskom sektoru u Srbiji”, rekao je Kopač.  

 

Obilasku radova prisustvovao je i ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata.

“Ovo je prvi projekat za zaštitu životne sredine koji realizujemo u okviru sporazuma naše dve vlade. Projekat je započeo 2019. godine. Okvir za saradnju za zapadni Balkan, koji smo potpisali, podrazumeva podršku Srbiji na putu ka EU. Svrha naše saradnje je dalji napredak. Važno je da sve termoelektrane smanje emisiju sumpor-dioksida, zbog zdravlja ljudi i usklađivanja sa EU standardima. Pod inicijativom ministarke Mihajlović siguran sam da će ovakvi zeleni projekti biti osnova i za našu dalju saradnju”, rekao je ambasador Kacumata.

Direktor “Elektroprivrede Srbije” Milorad Grčić istakao je da je svaki dan u kojem se nešto uradi za EPS, u smislu proizvodnih kapaciteta i prenosnih sistema, veliki dan.

“Ovo je jedan od najvažnijih projekata u EPS-u i jedan u nizu koji se sprovodi u cilju zaštite životne sredine i obezbeđivanja dugoročnosti i dugovečnosti svakog instalisanog proizvodnog kapaciteta. Tretiraju se blokovi A3, A4, A5 i A6. Do sada je uloženo oko 500 miliona evra u ovakve projekte, a planovi za naredni period su ulaganje od 1,2 milijarde evra”, rekao je on.