Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Gasni interkonektor Srbija-Bugarska za veću energetsku bezbednost zemlje

Mihajlovićeva: Gasni interkonektor Srbija-Bugarska za veću energetsku bezbednost zemlje

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas potpisivanju Ugovora o zajmu Evropske investicione banke (EIB) za projekat izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i tom prilikom izjavila da to za Srbiju znači realnu realizaciju ovog projekta koji je vredan 160 miliona evra, u dužini od ukupno 170 km kroz obe države.

„Hvala Evropskoj uniji i EIB-u na podršci i odličnoj saradnji u svemu što radimo. Za nas gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske znači gasnu stabilnost koju ćemo kao zemlja imati, i da pored diverzifikacije ruta razmišljamo i o diverzifikaciji snabdevača u gasnom sektoru. U 2021. godini donećemo važne odluke po pitanju energetske tranzicije, da se više okrećemo ka čistim izvorima energije, da gradimo gasne i elektrane iz obnovljivih izvora. Izgradnja ovog gasovoda značajno će povećati energetsku bezbednost ne samo Srbije, već i regiona“, poručila je ona.

 

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je ovo jedan od šest prioritetnih projekata koje je EU definisala kada je reč o energetskom povezivanju centralne i jugoistočne Evrope.  

„Ovaj gasni interkonektor građanima Srbije će obezbediti ne samo sigurno snabdevanje gasom u dovoljnim količinama, jer se naša privreda sve više razvija, već ćemo na ovaj način diverzifikovati i rute, čime obezbeđujemo i dodatnu vrstu nezavisnosti. Ovaj projekat je deo velikog investicionog plana Srbija 2020-2025, važan je i za ekologiju jer je prirodni gas bolji izvor energije od kotlarnica i mazuta i kao građevinski projekat doprineće rastu naše ekonomije i BDP-a“, rekao je Mali.

 

 „Ovo je veliki korak napred ka realizaciji visokoprioritetnog projekta koji ima nekoliko dalekosežnih ciljeva. Prvo, povećana diverzifikacija i sigurnost snabdevanja energijom u Srbiji. Drugo, jačanje regionalne saradnje kako bi se doprinelo dobro uravnoteženom društveno-ekonomskom razvoju. I treće, težnja ka energetskoj tranziciji i zdravijem okruženju. Pozdravljam ovaj projekat i kao ključni deo šire strategije Srbije za dovršenje tekuće liberalizacije gasnog sektora, važnu posvećenost daljem napredovanju Srbije u pregovorima o pristupanju sa EU“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

 

„Evropska investiciona banka podržava energetsku tranziciju u Srbiji i širom sveta. Kao deo politike kreditiranja EIB-a za energetiku dogovorene 2019. godine, obavezali smo se da ćemo podržati nekoliko odabranih gasnih projekata koji su već u fazi procene, pre nego što pređemo na pozajmljivanje, samo iz obnovljivih izvora od kraja 2021. Zbog toga je EIB sa zadovoljstvom obezbedio 25 miliona evra za podršku izgradnje srpske strane ovog interkonektora, prioritetnog projekta za Evropsku uniju, i inicijativu za povezivanje gasa za centralnu i jugoistočnu Evropu, koja doprinosi snažnoj, prosperitetnoj i Srbiji u razvoju, što je zajedniči cilj. Ovom investicijom potvrđujemo značaj podrške energetskoj tranziciji u Srbiji i celom regionu“, rekla je Liliana Pavlova, potpredsednica Evropske investicione banke.