Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Interkonekcija Niš-Dimitrovgrad donosi stabilnost i Srbiji i regionu

Mihajlovićeva: Interkonekcija Niš-Dimitrovgrad donosi stabilnost i Srbiji i regionu

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstava i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas, na početku radova na izgradnji gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad, da time Srbija, pored dodatnog pravca snabdevanja, dobija i mogućnost diverzifikacije snabdevača, čime dodatno obezbeđuje stabilnost u gasnom sektoru.

„Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske znači stabilnost u snabdevanju gasom, ali istovremeno daje mogućnost diverzifikacije ne samo pravaca, već i snabdevača, što je ključno za dugoročnu bezbednost. Ovaj interkonektor je važan jer dobijamo mogućnost da se snabdevamo gasom i iz drugih pravaca i drugih dobavljača, kao što su LNG terminal u Grčkoj, Južni gasni koridor i gasovodi TAP i TANAP, kojim se transportuje gas iz Kaspijskog regiona, a u perspektivi i preko projekta Istočni Mediteran, odnosno preko Kipra i Izraela“, rekla je ona.

 

Mihajlovićeva je rekla da je važno da Srbija, kao i u saobraćaju, postane nezaobilazni koridor i u energetici i da bude povezana sa svim državama u regionu.

„Energetska infrastruktura, poput saobraćajne, neophodna je za održivi privredni rast u budućnosti, posebno u svetlu energetske krize koja je pogodila Evropu i svet, a izgradnja novih energetskih kapaciteta i povezivanje osiguraće energetsku bezbednost i Srbije i država u regionu“, rekla je ona povodom početka radova na izgradnji gasne interkonecije Srbija-Bugarska.