Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Investicije neophodne da budemo energetski bezbedni, Ministarstvo napravilo prve korake ka održivoj energetici

Mihajlovićeva: Investicije neophodne da budemo energetski bezbedni, Ministarstvo napravilo prve korake ka održivoj energetici

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je na konferenciji „Kako da se predstojeće zime potroši manje struje u Srbiji“, da je Ministarstvo donošenjem novog zakonodavnog okvira napravilo prve korake ka smanjenju potrošnje, da je država obezbedila dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimu, ali da je za dugoročnu energetsku bezbednost zemlje neophodno da se investira i da se nastave energetska tranzicija, diverzifikacija u gasnom sektoru i regionalno povezivanje.

„Situacija u kojoj se nalazi ceo svet nalaže da se razgovara o energetici i snabdevanju tokom ove zime, ali vreme je već i da pričamo o sledećoj zimi. Bez obzira na situaciju u Evropi, moramo da planiramo kako da upravljamo krizom, a to nije moguće bez političkog legitimiteta, a mi ga imamo. Ovo možda nije trenutak kada se prave strategije i planovi, ali ovo ministarstvo je od formiranja, pre nešto manje od dve godine, zadalo zadatak, a to je najpre izmena zakonodavnog okvira, što je baza za razvoj energetike. Donošenjem Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije napravili smo prvi korak u štednji i smanjenju potrošnje, a kriza je ubrzala sve procese i uticala na to da shvatimo važnost svega što smo radili, pre svega kada je reč o subvencionisanju domaćinstava“, rekla je ona.

 

Mihajlovićeva je navela da su za dugoročnu energetsku bezbednost države neophodni investicije, regionalno povezivanje i različiti dobavljači u gasnom sektoru.

„Zatvarali smo oči kada je stanje našeg elektroenergetskog sektora u pitanju, ne ulazeći u uzroke. Neophodno je da sve kratkoročne mere koje sprovodimo budu efikasne, ne samo kada je reč o štednji i pomoći EPS-u, već i kada je reč o tome da moramo da se pokrenemo, jer u suprotnom nećemo pričati o uvozu od 10 procenata, već o 40 odsto. Ako hoćemo razvijen elektroenergetski sektor, onda su investicije pitanje broj jedan i da bez obzira na otpore i opstrukcije ne odustanemo od energetske tranzicije, dekarbonizacije i energetske efikasnosti. Država je mnogo uradila po pitanju snabdevanja gasom i naftom, ali to ne znači da ne možemo imati probleme, jer ne znamo šta može da se desi, pre svega u odnosima Rusije i drugih zemalja, i zato nam je potrebna diverzifikacija, povezivanje sa državama u regionu. Energetska bezbednost nije teorija, već moramo u realnom životu da vidimo koliko smo bezbedni i nezavisni. Jesmo bezbedni kada je u pitanju gas, imamo ga dovoljno u skladištima kod nas, u Mađarskoj, dobijamo preko Balkanskog toga, ali nismo nezavisni. Zato je suštinski važno da radimo na diverzifikaciji i na povezivanju“, rekla je Mihajlovićeva.