Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Isporuke gasa redovne, država spremna da reaguje u svim okolnostima

Mihajlovićeva: Isporuke gasa redovne, država spremna da reaguje u svim okolnostima

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da Srbija u ovom trenutku nema problema u isporuci gasa, ali da se država kroz punjenje skladišta i krizne planove priprema za slučaj poremećaja u snabdevanju tokom zime zbog situacije u Evropi.

„Niko danas ko je zavisan od Ruske Federacije za snabdevanje gasom ne može biti siguran. Prekid isporuke gasa zemljama EU preko Severnog toka 1 nije neočekivan, jer ne samo sada, već i prethodnih meseci i poslednjih godina Rusija koristi energetske resurse kao svoje političko oružje. Što se Srbije tiče, za sada nema problema u isporukama, niti najava da bi moglo biti prekida, i vidimo koliko je važno što smo izgradili gasovod Balkanski tok i što imamo mogućnost nabavke gasa iz dva pravca. Takođe, gradimo gasovod Niš-Dimitrovgrad i iduće godine moći ćemo da gas kupujemo i od drugih snabdevača", rekla je Mihajlovićeva u Narodnoj skupštini, gde je govorila na konferenciji Dani Amerike u Beogradu.

 

"Ne znamo šta može da se desi u narednom periodu, da li će biti novih sankcija, da li će neka od tranzitnih država odlučiti da ne isporučuje dalje gas, ali mi smo kao država spremni. Popunjavamo zalihe i u skladištu u Banatskom Dvoru i u Mađarskoj, imamo krizne planove. Ali, bez razumevanja velikih sila nema izvesnosti. Ovo mora da se završi, inače će odvesti svet u još veću krizu i dublje podele i iz toga je pitanje kako ćemo izaći“, rekla je potpredsednica Vlade, odgovarajući na pitanja novinara.