Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Korišćenje obnovljivih izvora za proizvodnju toplotne energije da bude nacionalni cilj

Mihajlovićeva: Korišćenje obnovljivih izvora za proizvodnju toplotne energije da bude nacionalni cilj

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas posle potpisivanja ugovora o izgradnji kotlova na biomasu za toplanu u Novom Pazaru, da je cilj da svi gradovi i opštine u Srbiji budu zeleni i da koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplotne i električne energije koji će obezbediti zdraviju životnu sredinu.

“Ovo će značiti i viši kvalitet života u Novom Pazaru, jer će emisije ugljen-dioksida biti smanjene sa više od 6.000 tona, na oko 500 tona godišnje, a emisije sumpor-dioksida biće svedene na nulu. Realizacijom ovog ugovora idemo ka održivom procesu proizvodnje zelene energije i sve što radimo treba da bude sa istim ciljem, da omogućimo zdraviju životnu sredinu, ne samo za nas, nego i za buduće generacije”, rekla je Mihajlovićeva.

 

Ona je pozvala i druge lokalne samouprave da krenu ovim putem, da što više toplana koristi biomasu i OIE i istakla da samo saradnjom centralne i lokalne vlasti možemo životnu sredinu učiniti zdravijom i povećati efikasnost proizvodnje energije.

 

Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, zahvalio je potpredsednici Vlade na podršci i istakao značaj koji će novo postrojenje imati za građanke i građane Novog Pazara.

“Kada budu radovi završeni, moći ćemo da obezbedimo toplotnu energiju za više od 240.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, u odnosu na trenutnih 100.000 kvadrata. Još jedna velika korist za sve biće i činjenica da toplana više neće biti u centru grada”, rekao je Biševac.

 

Rudiger Hartman, direktor KfW-a, naglasio je da se ovim projektom, vrednim oko sedam miliona evra, ide ka procesu dekarbonizacije i povećanja kvaliteta vazduha i istakao da se nada nastavku saradnje sa Ministarstvom, bez čije vizije o zelenoj agendi ovakvi projekti ne bi bili mogući.