Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Ministarstvo predaje krivičnu prijavu tužilaštvu u Nišu za nesreću u rudniku „Soko“

Mihajlovićeva: Ministarstvo predaje krivičnu prijavu tužilaštvu u Nišu za nesreću u rudniku „Soko“

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas će Ministarstvo rudarstva i energetike predati krivičnu prijavu tužilaštvu u Nišu jer Ministarstvo misli da ima elemenata krivične odgovornosti za nesreću u rudniku „Soko“, imajući u vidu da su prema nalazima inspekcije utvrđeni propusti.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je inspekcijski nalaz završilo i on se nalazi na sajtu. Nismo želeli da govorimo dok Osnovno Tužilaštvo u Aleksincu ne kaže stav. Kada su rekli da nema odgovornosti, čitav tim u Ministarstvu radi na pripremi krivične prijave, jer smatramo da postoje osnove za krivičnu odgovornost i da uvek, i u dobrom i u lošem ima odgovornosti. Mi ćemo predati Tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu kad je završimo, a naravno da porodice mogu i treba da daju prigovor tužilaštvu u Aleksincu i pozivam ih da to urade“, rekla je ona odgovarajući na pitanja novinara posle sednice Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije.

„To je zakonska obaveza, a postoji i moralna obaveza, jer je 8 rudara poginulo, 20 je povređeno. Porodice su ostali bez svojih najbližih. Ne mogu da pogledam te ljude u oči, dok se sve ne reši i ne ispita do kraja. To zaista jeste visokorizičan rudnik, ali mi moramo zbog budućih rudnika i budućeg rada i zbog svega da utvrdimo šta se tačno dogodilo, jer mislimo da ima elemenata za krivičnu odgovornost,  imajući u vidu da nije bilo važećih odobrenja za izvođenje radova i drugih propusta učinimo sve da se tako nešto nikada više ne desi. Očekujem u narednih desetak dana da krivična prijava bude predata“, izjavila je potpredsednica Vlade.