Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Nema gašenja elektrana, razgovaraćemo sa sindikatima o planu do 2050. godine

Mihajlovićeva: Nema gašenja elektrana, razgovaraćemo sa sindikatima o planu do 2050. godine

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, demantovala je danas spekulacije o gašenju termoelektrana i gubitku radnih mesta u „Elektroprivredi Srbije“.

“Niko ne radi na zatvaranju elektrana, niti će bilo ko ostati bez posla. Isto tako su govorili i kad je rađena podela delatnosti u EPS-u, gde takođe nije niko ostao bez posla. Ali, jednako moramo da razmislimo da li ćemo neke nove kapacitete graditi ili ne. Zelena Srbija ne znači gašenje termoelektrana niti gubitak posla za radnike EPS-a, već znači da zajednički radimo na planu kako ćemo da podignemo kvalitet životne sredine i kako da u globalnom procesu energetske tranzicije osiguramo i da imamo dovoljno energije i da obezbedimo da naše termoelektrane rade uz izgradnju postrojenja za odsumporavanje i sve drugo što je potrebno za zaštitu životne sredine”, rekla je Mihajlovićeva, odgovarajući na pitanja novinara u Nišu o današnjem protestu koji je organizovao sindikat Kolubare.

 

Ona je dodala da je važno da svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje, a da je zadatak Ministarstva da jasno predoči sve informacije i radnicima EPS-a i građanima Srbije.

“Današnji protest nije zbog brige o rudarima, već je reč o manipulaciji onih koji su napravili određene dogovore i koji žele pošto-poto da nešto izgrade ne razgovarajući i ne dogovarajući se sa svima, a to neće doneti dobro ni EPS-u ni državi. Ministarstvo je otvoreno za razgovore i već sam pozvala predstavnike sindikata na sastanak. Sve što radimo, radićemo zajedno, a to je pre svega plan šta će se raditi do 2050, što ne znači gašenje elektrana”, rekla je Mihajlovićeva.