Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Nova toplana u Majdanpeku za efikasno grejanje i čistiji vazduh

Mihajlovićeva: Nova toplana u Majdanpeku za efikasno grejanje i čistiji vazduh

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas posle potpisivanja ugovora o izgradnji nove toplane na biomasu u Majdanpeku, da će Vlada nastaviti da ulaže u sektor daljinskog grejanja u Srbiji i da je cilj da svi gradovi i opštine koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplotne i električne energije, jer će to smanjiti potrošnju i  obezbediti zdraviju životnu sredinu.

„Zajedno sa Vladom SR Nemačke i nemačkom razvojnom bankom završili smo već dve toplane, u Malom Zvorniku i Priboju, i verujem da ljudi u tim gradovima koji sada imaju grejanje 24 sata i gde je emisija sumpor-dioksida i ugljen-dioksida eliminisana, osećaju šta znači grejanje na drugačiji, zeleniji način. Zajedno smo počeli i radove na izgradnji nove toplane na biomasu u Novom Pazaru i od sledeće grejne sezone, od oktobra, građani i građanke će i u tom gradu dobijati toplotnu energiju na efikasniji i zdraviji način. Da istovremeno imaju i zdraviju životnu sredinu i dovoljne količine toplotne energije, a upravo to je naš nacionalni cilj. Da sve toplane u Srbiji, a u mnogima se i dalje koristi najprljavije fosilno gorivo, u narednim godinama koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije i da učinimo sve da u narednim godinama Srbija bude zelena, a ne crna ili siva“, poručila ja Mihajlovićeva.

 

Potpredsednica Vlade je naglasila da je ukupna vrednost svih projekata koji se realizuju zajedno sa SR Nemačkom 1,4 milijarde evra.

„Nemačka je nesumnjivo naš najveći i najznačajniji partner od svih zemalja u Evropi i sve što zajedno radimo u energetici tiče se svakog pojedinca, svakog građanina i građanke, jer je pitanje životne sredine i energetske bezbednosti pitanje svakoga od nas, posebno u momentima ozbiljne energetske krize u kojoj se ceo svet nalazi“, rekla je ona.

 

Raspisivanje tendera planirano je u julu, u martu 2023. početak radova, kako bi toplana bila spremna za grejnu sezonu u oktobru iduće godine.

 

„Realizacijom ovog ugovora obezbedićemo stabilno i sigurno grejanje narednih godina i decenija. Imaćemo grejanje 24 časa za sve naše sugrađane, što je jako važno. Zahvaljujemo potpredsednici Vlade na svemu što čini za našu opštinu, ovo je samo jedan od projekata koji se realizuje uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike“, rekao je Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek.

„Hvala Ministarstvu i potpredsednici Vlade na saradnji i na tome što pokreće ovakve projekte. I ovaj ugovor pokazuje da se uspešno razvija naše partnerstvo u oblasti energetike. Cilj je da pomognemo i podržimo povećanje kapaciteta koji koriste OIE i stabilnije i nezavisnije snabdevanje, ne samo kada je u pitanju zaštita životne sredine i borba sa klimatskim promenama, već posebno u trenutku krize izazvane ratom u Ukrajini, kada energetika ima egzistencijalni značaj. Nova toplana na biomasu obezbediće stabilno i održivo snabdevanje toplotnom energijom građana Majdanpeka“, izjavio je Tomas Šib, ambasador SR Nemačke.