Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Nova uprava za podršku građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima

Mihajlovićeva: Nova uprava za podršku građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetika, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da će kroz novu upravu za energetsku efikasnost, koja će biti formirana, novim zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, građani moći da dobiju podršku da smanje rasipanje energije u svojim domaćinstvima.

”Naš zajednički cilj je da trošimo manje energije, jer trenutno trošimo četiri puta više energije od svojih suseda, što znači da godišnje bacimo proizvodnju jedne elektrane. Novi zakon će omogućiti građanima da zamene prozore i vrata. Na primer, jedan od modela je da, na stan od 60 ili 70 kvadrata, za koji bi ulaganje bilo oko 1.500 evra, 25 odsto sredstava obezbedi uprava, 25 odsto lokalna samouprava i 50 odsto domaćinstvo, s tim da bi uprava pomogla gde gradovi i opštine nemaju dovoljno sredstava”, rekla je Mihajlovićeva.

 

Ona je dodala da očekuje da svi pravilnici budu završeni do juna ili jula i da počnu da se rade ankete sa građanima i da opštine počnu da pripremaju programe.