Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Novi zakoni iz oblasti energetike i rudarstva postavljaju osnov za nove investicije

Mihajlovićeva: Novi zakoni iz oblasti energetike i rudarstva postavljaju osnov za nove investicije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine, da će novi zakoni iz oblasti energetike koje je Ministarstvo pripremilo postaviti osnov za nove investicije i doprineti usklađivanju Srbije sa regulativom EU i obavezama prema Energetskoj zajednici.

”Imali smo veliku podršku Energetske zajednice u izradi četiri nova zakona iz oblasti energetike i rudarstva i nastavljamo dalje našu saradnju, posebno kad je reč o stručnoj pomoći koju možemo da dobijemo. Verujem da smo na dobrom putu kad je reč o novim investicijama, posebno u solarnu energiju i energiju vetra, da ćemo brzo imati napredak i u ispunjavanju naših obaveza kad je reč o podeli delatnosti, a predstoji nam i veoma važan proces izrade integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku. Naš zajednički cilj je veća energetska bezbednost i sve što možemo da uradimo da kao država budemo energetski bezbedniji, treba i da uradimo”, rekla je Mihajlovićeva na sednici Odbora, na kojoj je predstavljen godišnji izveštaj Sekretarijata Energetske zajednice o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike.

 

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač rekao je da se posle mnogo godina u kojima nije bilo puno aktivnosti u oblasti energetike sada dosta toga dešava.

”Pre pet godina Srbija je u svim sektorima bila prva u celom regionu, a danas zaostaje za nekima, jer su neke zemlje išle u brze reforme dok je Srbija stajala u mestu, što će se, verujemo, sada promeniti”, naveo je Kopač.

On je ponudio pomoć Energetske zajednice u implementaciji evropskih direktiva, istakavši da je uspeh članica ujedno i uspeh Energetske zajednice.