Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Pamti se sve što je izgrađeno, a ne protivnici razvoja

Mihajlovićeva: Pamti se sve što je izgrađeno, a ne protivnici razvoja

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da država nikakvu odluku o realizaciji projekta „Jadar“ neće doneti dok se ne završe sve studije o uticaju na životnu sredinu.

Ona je rekla da će otvaranje rudnika zavisiti od volje građanki i građana na referendumu, kao i da se pitanje zaštite životne sredine zloupotrebljava u političke svrhe.  

 

„Najpre da vidimo ko govori o tome i ko objašnjava građankama i građanima Srbije da će doći do otvaranja rudnika, iako ne postoji nijedan ugovor, iako nema nikakve odluke. Vlada je jasno rekla da nema odluke o tome da li će se vaditi jadarit i otvarati rudnik dok se ne završe studije o uticaju na životnu sredinu i sprovedenog referenduma. Oni koji o tome danas govore jesu lažni zaštitnici životne sredine, političari koji žele da se dokopaju funkcija. Mislim tu i na Dveri i na Zavetnike i na Ćutu i na sve one koji uzbunjuju narod, pre svega stanovnike Mačve, zato što ne postoji nijedna odluka, niti će Vlada da krije tako veliku stvar koja se tiče istraživanja i eksploatacije litijuma, odnosno jadarita“, rekla je ona.

 

Mihajlovićeva je istakla da je Srbija bogata kritičnim mineralima koji su ključni za budućnost celog svega, kao i da će sve informacije o jadaritu biti, kao i do sada, javno dostupne.

„Srbija je bogata litijumom, antimonom, bakrom, zlatom, to su kritični minerali za budućnost celog sveta. Ako možemo da to eksploatišemo zdravo i u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima, i ako se građani slože, mi ćemo to raditi. Ako to nije moguće, ako studija pokaže da će to dovesti do problema u životnoj sredini, onda nećemo raditi. Ali, dozvolite da imamo sve informacije, pa ćemo donositi odluke. Ovo liči na period od pre 140 godina, na trenutak kada je Milan Obrenović pokrenuo proces izgradnje pruge Beograd-Niš, kada ste imali najveće oportuniste tog doba, radikale Nikole Pašića, koji su govorili da će voz voziti đavo, da će to biti antisrpska crna zmija i najgore od svega da svako ko prođe tom prugom ili živi pored neće moći da dobije decu. To jako liči na ovo što sad slušamo o Jadru, da će biti potop, da će nestati Mačvanski okrug, da će Drina da presuši, da od Jadra neće biti ništa, da će svi biti bolesni. To su stvari koje nemaju veze s istinom. Ipak, pamti se samo ono što je izgrađeno, a ne i oni koji su bili protiv toga, šireći neistine i zablude kojima se uzbunjuje javnost. Država će biti, kao i do sada, otvorena, daćemo sve informacije, a sve drugo je politikanstvo“, poručila je Mihajlovićeva.