Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Popustima želimo da podstaknemo ljude da štede, borimo se da imamo dovoljno struje

Mihajlovićeva: Popustima želimo da podstaknemo ljude da štede, borimo se da imamo dovoljno struje

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je, gostujući na K1 televiziji, da preporuke za smanjenje potrošnje koje je Ministarstvo predložilo mogu da donesu uštede od 15 odsto i da istovremeno država finansijski stimuliše dodatnim popustima sve koji smanje potrošnju.

„Preporuke koje smo predložili se odnose i na domaćinstva i na državnu upravu, lokalne samouprave, javna preduzeća. Dodatni popusti su za domaćinstva, jer ona čine 42 odsto u ukupnoj strukturi dnevne potrošnje i tu može najviše da se uštedi, samo ako se malo povede računa o tome kako koristimo električne uređaje. To su normalne stvari koje neće otežati naše funkcionisanje, neće nikoga ugroziti, a dovešće do toga da smanjimo potrošnju. Pesimistične procene EPS-a su da će to smanjenje biti osam odsto, naše procene su da je moguće smanjiti i za 15 procenata“, rekla je ona.

 

Mihajlovićeva je navela da se Srbija opredelila da finansijski dodatno stimuliše građane koji štede, a da su u drugim državama u Evropi propisane visoke kazne za nepoštovanje mera štednje.

„Želimo da podstaknemo ljude da štede i zarade i to će biti mereno u skladu sa potrošenom energijom u istom mesecu prethodne godine. Predlog EPS-a je da domaćinstva koja umanje potrošnju za više od 10 do 20 procenata dobiju 10 odsto popusta. Domaćinstva koja smanje potrošnju više od 20, pa do 30 procenata, dobiće 20 odsto popusta, a svi koji potroše 30 i više procenata manje, dobiće 30 odsto popusta. To za EPS znači da će imati troškove oko četiri milijarde dinara do kraja marta, ali ako gledamo po cenama struje na tržištu, uštedećemo bar pola milijarde evra. To je kad pričamo samo o domaćinstvima. Javna preduzeća, državna uprava, gradovi i opštine do 15. treba da dostave svoje planove uštede energije. Oni najbolje znaju kako da smanje, a imaće i grupe ljudi koji to kontrolišu. Državna uprava i lokalne samouprave takođe. Postoje domaćini zgrada u svim objektima i čekamo predloge“, rekla je Mihajlovićeva. 

 

Ona je ponovila da država ne pravi nikakve planove za restrikcije struje, već da se svakodnevno trudi da obezbedi dovoljne količine struje, gasa i energenata za privredu i domaćinstva.

„Ne planiramo restrikcije. Postoji milion stvari koje radimo da ih ne bude, ali dajemo ogroman novac za uvoz struje i zato bi bilo dobro da svi zajedno shvatimo koliko je značajno da počnemo da štedimo. Danas je megavat-čas 450 evra, avgusta je bio 750, a prošle godine između 50 i 70 evra. Tokom avgusta smo dali više od 100 miliona evra za uvoz struje, a nemoguće je predvideti kakve će biti cene na tržištu u narednom periodu i preporuke su pokušaj da smanjimo novac koji dajemo“, rekla je Mihajlovićeva.