Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Saradnja sa Izraelom u sprovođenju zelene agende i jačanju energetske bezbednosti

Mihajlovićeva: Saradnja sa Izraelom u sprovođenju zelene agende i jačanju energetske bezbednosti

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa Jahelom Vilanom, ambasadorom Izraela, o saradnji u oblasti zelene energije, procesu energetske tranzicije i daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa.

Mihajlovićeva je rekla da Memorandum o razumevanju između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike Izraela o saradnji u oblasti zelene energije predstavlja osnovu za unapređenje privrednih aktivnosti i da je razvoj OIE dodatna mogućnost za zajedničke projekte u ovoj oblasti.

„Srbija se donošenjem novog zakonodavnog okvira, posebno Zakona o korišćenju OIE, jasno opredelila da ide ka dekarbonizaciji i započela proces energetske tranzicije i na tom putu želimo da što više sarađujemo sa Izraelom, zemljom koja već ima zapažene rezultate u razvoju OIE“, izjavila je potpredsednica Vlade. 

 

Tokom sastanka bilo je reči i o saradnji u elektroenergetici, mogućnostima investiranja u visokonaponsku mrežu, kao i saradnji u gasnom sektoru.