Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i SAD bio bi kruna ekonomske i političke saradnje

Mihajlovićeva: Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i SAD bio bi kruna ekonomske i političke saradnje

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Skupštini Srbije, gde je govorila na konferenciji Dani Amerike u Beogradu, da je cilj da Srbija radi na unapređenju odnosa sa SAD i da bi sklapanje sporazuma o strateškom partnerstvu dodatno ojačalo ekonomske i političke veze dve države. 

„Naši bilateralni odnosi koji traju 141 godinu pokazuju da je bilo više sjajnih, blistavih trenutaka koji su doprineli prijateljstvu i partnerstvu naše dve države nego što je bilo nerazumevanja, koje često volimo da iskazujemo, ali ne da bismo iz njega naučili, već da bismo se žalili. Srbiji je mesto u EU, to je naš cilj, kao što je cilj i naša budućnost strateško partnerstvo sa SAD i na tome treba da radimo. Naše veze su neraskidive, bez obzira na to koliko je bilo uspona i padova, blistavih i manje blistavih momenata. Kada se sve sabere, u odnosima naše dve države je bilo mnogo više blistavih trenutaka, kao kada se vijorila srpska trobojka na Beloj kući ili kao što je spasavanje američkih pilota u operaciji Halijard ili kao sve ekonomske i prijateljske veze naša dva naroda kroz istoriju. Iako je bilo momenata kada se nismo slagali oko nekih dešavanja na ovim prostorima, kada je Vašingtonu bila draža Priština od Beograda, a bilo je trenutaka kada smo bili jedina država u Evropi koja je palila američke zastave. Poslednjih godina je mnogo toga promenjeno. Mišljenje Srbije se uvažava, postoji podrška u političkim, ekonomskim odnosima“, rekla je ona.

 

„Srbija ima sporazume ili deklaracije o strateškom partnerstvu sa Ruskom Federacijom, Kinom, Francuskom, Italijom, UAE, Azerbejdžanom, Mađarskom, Egiptom, zašto ih ne bi imala sa SAD, sa kojima ima bilateralne odnose već 141 godinu? Ne samo zbog više od 25.000 zaposlenih u kompanijama u Srbiji koje postoje zahvaljujući američkim investicijama, nego vreme u kojem živimo može da pomogne da prijateljstva budu jača. Ovo je vreme koje nosi brojne izazove i u borbi sa klimatskim promenama i kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ali i energetskoj tranziciji, što je jedan od naših nacionalnih ciljeva. Mi smo tek pre četiri godine osnovali Kongres srpsko-američkog prijateljstva, ali smo se potrudili da uradimo mnogo toga da prijateljstvo i partnerstvo dve države i dva naroda postane vidljivo i da neprestano unapređujemo odnose. Da sve učinimo da naša saradnja, prijateljstvo dva naroda i država budu ovenčani sporazumom o strateškom partnerstvu“, rekla je potpredsednica Vlade.