Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: U petak ugovori za povećanje energetske efikasnosti u 67 lokalnih samouprava

Mihajlovićeva: U petak ugovori za povećanje energetske efikasnosti u 67 lokalnih samouprava

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, posetila je danas Smederevsku Palanku i sa rukovodstvom opštine razgovarala o realizaciji projekata u energetskom sektoru.

Mihajlovićeva je ovom prilikom izjavila da Smederevska Palanka ima vrednog predsednika i da su konkurisali na svim javnim pozivima Ministarstva, boreći se da ljudi ovde žive bolje i da podignu životni standard.

“Nema male i velike opštine, sve su važne. Danas smo razgovarali o energetskoj efikasnosti i povećanju kapaciteta elektroenergetske mreže. Imamo sve što je potrebno, u procesu smo realizacije velikih projekata. Postoji potreba za izgradnjom još jedne trafo-stanice. Očekujemo da u ovaj kraj dolaze i novi investitori. U petak ćemo biti zajedno u Kraljevu, gde ćemo potpisati ugovore sa lokalnim samoupravama i otpočeti realizaciju projekata podizanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Potom slede dva javna poziva koja raspisuju lokalne samouprave - sa kompanijama koje će radove izvoditi, a potom i sa građanima. U pitanju je veliki projekat koji će se realizovati u nekoliko narednih godina”, rekla je ona.

 

Mihajlovićeva je dodala da su zelena energija i ulaganja u obnovljive izvore energije prioritet i da je vrednost investicija u energetici bez rudarstva 11 milijardi evra.

 

Nikola Vučen, predsednik opštine Smederevska Palanka, zahvalio je potpredsednici Vlade na poseti, rekavši da je ovo prva poseta jednog ministra energetike za 20 godina.

“Drago nam je da smo na listi prioriteta Vlade i resornog ministarstva. Danas smo imali konstruktivan sastanak o tome kako možemo da poboljšamo život građana.  Opština je na konkursu za energetsku efikasnost dobila sredstva u iznosu od 10 miliona dinara, koliko smo i mi obezbedili. Zajedno sa Ministarstvom radićemo da građanima Smederevske Palanke pomognemo da unaprede energetsku efikasnost svojih domova, da smanje troškove i utiču na zdraviju životnu sredinu. Razgovarali smo i o elektromreži, s obzirom na to da smo dobili novog investitora. Jedna smo od 22 opštine koje će učestvovati i u projektu “Čista Srbija”, za izgradnju kanalizacione mreže. Sve ovo govori koliko država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, brine o razvoju svakog dela Srbije”, poručio je on.