Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Uradićemo sve što zavisi od nas da obezbedimo dovoljno energije i energenata

Mihajlovićeva: Uradićemo sve što zavisi od nas da obezbedimo dovoljno energije i energenata

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da će država uraditi sve što od nje zavisi kako bi obezbedila dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimu, naglasivši da neće biti restrikcija niti ograničenja. Ona je ponovila da su medijski navodi o prodaji EPS-a netačni.

„Jasno je da nas čeka teška zima, ali smo napravili važne korake u pripremi. Najveći deo gasa dobijaćemo i dalje iz Rusije, što je jako važno, s obzirom na to da smo 100 odsto zavisni od njih, napravili smo dogovor o zakupu skladišta sa Mađarskom, a imamo i naš deo u Banatskom Dvoru i najvećim delom smo obezbedili dovoljne količine. Ipak, tokom zime trošimo više od 12 miliona kubnih metara i sigurno je da će nam biti potrebne i dodatne količine. Svakodnevno radimo na tome da obezbedimo dovoljno i gasa i nafte i naftnih derivata i električne energije i verujem da ćemo imati svega dovoljno. Svakako smo u boljoj situaciji od mnogih država u Evropi. Ono što zavisi od nas uradićemo, ali ne znamo da li će biti problema koji zavise od drugih“, rekla je Mihajlovićeva gostujući na Televiziji Prva.

 

Ona je, odgovarajući na pitanje o pisanju pojedinih medija da će EPS biti privatizovan, rekla da se o toj temi nikad nije razgovaralo.

„Ja sam poznata po tome, čak sam i napadana, da uvek odgovaram na sva pitanja medija, ali novine koje pišu o prodaji EPS-a nisu ni tražile informaciju od Ministarstva. Svakako se „Elektroprivreda Srbije“ ne prodaje, to nikad nije bila tema razgovora, niti iko razmišlja da sistemski važno preduzeće bude privatizovano. Ono što EPS treba da radi jeste da gradi nove kapacitete, pre svega RHE, kao i solarne i vetroelektrane, a da strateška partnerstva ima po projektima“, izjavila je potpredsednica Vlade.