Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Veće korišćenje OIE i unapređenje energetske efikasnosti u interesu države, privrede i građana

Mihajlovićeva: Veće korišćenje OIE i unapređenje energetske efikasnosti u interesu države, privrede i građana

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je posle potpisivanja Sporazuma o sprovođenju projekta „Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, da je SR Nemačka najvažniji partner Srbije, imajući u vidu ne samo trgovinsku razmenu, već i sveukupne bilateralne odnose.

Ona je istakla da su veće korišćenje OIE i unapređenje energetske efikasnosti u interesu države, privrede i građana i da će Ministarstvo nastaviti da sprovodi projekte u saradnji sa svim međunarodnim partnerima.

„Partnerstvo je prava reč koja odslikava naše odnose, ne samo Ministarstva rudarstva i energetike, već Vlade Republike Srbije i Vlade SR Nemačke. Sporazum je samo nastavak te saradnje i zajednička poruka da želimo da nastavimo da radimo na svemu što će pomoći zelenoj ekonomiji, većem korišćenju OIE i unapređenju energetske efikasnosti, a glavna stvar jeste da u sve budu uključeni i građani. Zakone koje smo doneli, a koji su među najmodernijim u Evropi, omogućili su da subvencionišemo postavljanje solarnih panela, čime građani postaju i proizvođači električne energije, ali i da pomognemo svima da podignu nivo energetske efikasnosti. To smo uradili kako bismo kao zemlja napravili iskorak ka zelenoj energetici, zelenoj ekonomiji i kako bismo ubrzali proces energetske tranzicije. Uz investicije, strateška partnerstva, ali i uz učešće građana u procesu energetske tranzicije, Srbija može biti zemlja koja je ne samo energetski bezbednija, već i sa daleko zdravijom životnom sredinom“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Potpredsednica Vlade je izjavila da od posete nemačkog kancelara Olafa Šolca očekuje dobre razgovore i razumevanje, imajući u vidu da je SR Nemačka najvažniji partner Srbije.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dogovorio prilikom svoje posete Nemačkoj dolazak kancelara Šolca i drago mi je zbog toga što dolazi u posetu, i svakako očekujem dobre razgovore i razumevanje dvojice državnika. Nemačka je naš najveći partner, država sa kojom imamo najintenzivnije političke i ekonomske odnose, ukupna robna razmena u prošloj godini iznosila je 6,5 milijardi evra, u nemačkim kompanijama u Srbiji radi više od 75.000 ljudi. Kada je reč o saradnji u oblasti energetike, projekti na kojima smo zajedno radili i još uvek radimo vredni su više od 1,5 milijardi evra“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Tomas Šib, ambasador Nemačke, rekao je da je sporazum još jedno poglavlje saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pored one koja postoji sa KfW bankom u oblasti unapređenja energetske efikasnosti.

„Raduje me što ćemo biti u prilici da pozdravimo novog kancelara. Susret je nastavak razgovora koji je predsednik Vučić vodio u Berlinu. Obići će i druge zemlje regiona, što je signal da je zapadni Balkan u fokusu nove vlade. Neke od tema biće i dijalog Beograda i Prištine, regionalna saradnja, Berlinski proces, rat u Ukrajini, ali i sveukupni bilateralni odnosi, uključujući energetsku bezbednost. Srbija, a pre svega Ministarstvo rudarstva i energetike, postiglo je mnogo toga u ovoj oblasti, pre svega kada je reč o novom zakonodavnom okviru, što je jasan znak da je Srbija posvećena energetskoj tranziciji i zelenoj agendi“, rekao je Tomas Šib, ambasador Nemačke.