Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Za bezbednost države energetika važna kao i odbrana

Mihajlovićeva: Za bezbednost države energetika važna kao i odbrana

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da je veće korišćenje OIE u proizvodnji energije način kako da budemo energetski dovoljni, nezavisni i bezbedni i da ukoliko ne promenimo strukturu energetskog miksa, nećemo imati dovoljne količine energije u budućnosti, što će ugroziti nacionalnu bezbednost zemlje.

„Srbiji su neophodni novi elektroenergetski kapaciteti, pre svega oni koji koriste OIE kako bi održala energetsku bezbednosti u narednih 20, 30 i 50 godina. Najveća greška će biti ako ne budemo gradili nove kapacitete, nego nastavimo da koristimo ugalj, a koristimo lignit najlošijeg kvaliteta i postojeće HE. To neće biti dovoljno za razvoj države i za 20 godina ćemo imati problem“, rekla je ona.

 

Potpredsednica Vlade je rekla da postoje zainteresovani investitori za izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, solarnih i vetroelektrana i da je neophodno da država obezbedi razvoj energetskog sektora.

„Osnovna stvar je da imamo plan i da znamo šta hoćemo. Da li hoćemo razne lobije koji zarad sopstvenih interesa vraćaju energetiku unazad ili hoćemo da se razvijamo? Da li hoćemo da profitiramo ili da gubimo? Sada je trenutak da odlučimo šta želimo u narednih 20, 30, 50 godina i da shvatimo da je za bezbednost države energetika podjednako važna kao i odbrana“, rekla je ona.