Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Zaštita životne sredine je naš zajednički zadatak, pojedinci to zloupotrebljavaju za lične interese

Mihajlovićeva: Zaštita životne sredine je naš zajednički zadatak, pojedinci to zloupotrebljavaju za lične interese

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, kaže da je zaštita životne sredine globalno generacijsko pitanje i traži jedan jedinstven zajednički odgovor na pitanje kako da našu životnu sredinu učinimo još zdravijom.

“Sa stanovišta Vlade Srbije to svakako znači i promenu zakona i nove ekološke politike i nova ogromna ulaganja koja moraju da se preduzmu u zaštiti životne sredine. U energetici to znači - zelena energetika, zeleno rudarstvo, to znači novi investicioni program od 17 milijardi evra samo u oblasti energetike i rudarstva, koji treba da pomogne da, kada budemo realizovali te investicije, smanjimo emisiju ugljen-dioksida najmanje za jednu trećinu”, kaže Mihajlovićeva. Po njenim rečima, zelena agenda jeste novi model rasta.


“Zelena agenda predstavlja nova, zelena radna mesta, nove zelene investicije, ona treba da nam omogući da imamo zdravu životnu sredinu.  Zato potpuno razumem svakog čoveka, jer svako od nas želi čist vazduh, zdravo tle, zdravu hranu, svakog građanina koji se u tom smislu bori za zdravu životnu sredinu. Meni je to potpuno jasno, jer smo svi na istom zadatku. Ono što ne razumem jesu svakako oni koji pokušavaju da zloupotrebe pitanje koje je zajedničko, a to jeste zaštita životne sredine za svoje i samo svoje interese”, zaključuje potpredsednica Vlade Srbije.