Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Završetak gasovoda Aleksandrovac - Novi Pazar - Tutin u martu iduće godine, nastavićemo da pratimo i kontrolišemo radove

Mihajlovićeva: Završetak gasovoda Aleksandrovac - Novi Pazar - Tutin u martu iduće godine, nastavićemo da pratimo i kontrolišemo radove

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da očekuje da izgradnja razvodnog gasovoda Aleksandrovac - Novi Pazar - Tutin bude završena u martu iduće godine i najavila da će Ministarstvo nastaviti da prati kako teku radovi.

 

 

 

Kad smo 28. februara obilazili radove na ovom gasovodu zatekli smo na gradilištu četiri radnika i nijednu mašinu, a danas je na terenu 195 radnika i više od 80 mašina.  Tada je bilo zavareno 12 kilometara cevi, i to za godinu i po dana, a sada je zavareno 60 km, a 80 km je još dopremljeno na trasu. Ministarstvo je tu za svaku pomoć, ali je važno da i investitor bude mnogo više prisutan na terenu. Ako mogu ja da budem na terenu, može i Srbijagas““, rekla je Mihajlovićeva posle obilaska radova na Kopaoniku.

 

”Očekujemo da ovaj gasovod vredan 52 miliona evra bude završen kako je i planirano, u martu iduće godine, ali je važno da se ne kasni i na drugim projektima na kojima radi Srbijagas, u Vranju, Paraćinu, Loznici, Valjevu, a koji su vredni oko 250 miliona evra“, rekla je potpredsednica Vlade.

 

Ona je dodala da će gradnja ovog gasovoda, pored toga što je važna za energetsku bezbednost, doprineti i očuvanju životne sredine, jer će omogućiti da se na Kopaoniku oko 30 odsto uglja, mazuta i lož ulja zameni prirodnim gasom, a da će u budućnosti moći da bude korišćen i za transport vodonika.

”Inspekcija je često obilazila ovaj projekat, kao što radimo i na projektu gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će takođe biti završena iduće godine”, rekla je ona.  

 

Predsednica opštine Brus Valentina Milosavljević rekla je da je projekat izgradnje razvodnog gasovoda važan ne samo za opštinu Brus, nego i za okolne opštine, i da će korišćenje doprineti očuvanju životne sredine.

 

Načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić rekao je da je gasovod važan za Rasinski i Raški okrug jer će obezbediti sigurno snabdevanje gasom, mogućnost  da domaćinstva pređu na ovaj energent, te da je važan za energetsku stabilnost i smanjenje zagađenja.

 

Izvršni direktor Operatora distributivnog sistema u JP Srbijagas, Milan Zdravković, rekao je da je gasovod dug 116 kilometara i da će njegova izgradnja omogućiti prelazak oko 30.000 domaćinstava u opštinama kroz koje prolazi na prirodni gas.