Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Zelena agenda će ubrzati razvoj i neće nikoga ostaviti bez posla

Mihajlovićeva: Zelena agenda će ubrzati razvoj i neće nikoga ostaviti bez posla

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, poručila je, gostujući u jutarnjem programu K1 televizije, da je zelena agenda vizija koja neće nikoga ostaviti bez posla, već naprotiv, ubrzaće privredni rast i obezbediće dugoročnu energetsku stabilnost.

“Zelena agenda je naš model rasta i primer da možemo da imamo dovoljno energije koja je proizvedena na održiv način. Donošenjem zakona stvorili smo osnovu za povećanje solarnih elektrana, vetroelektrana, biomase, biogasa. Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije omogućiće domaćinstvima da smanje potrošnju i troškove električne energije, ali će i doprineti zdravijoj životnoj sredini i povećanju učešća energije dobijene iz obnovljivih izvora”, istakla je Mihajlovićeva.

 

“Mi smo i dalje nemarni prema životnoj sredini, i dalje bacamo đubre, kada krenete Srbijom reke su pune otpada, šume pune kesa, posle svih ekoloških protesta u Beogradu ostane haos. Naša svest mora da se promeni”, dodala je potpredsednica.

 

Ona je, govoreći o projektu “Jadar”, ponovila da je istina jedino čime će Ministarstvo odgovarati na politizaciju ove teme.

“Imamo ljude koji stvarno brinu, ali imamo veliki procenat onih koji to politizuju. To je proces o kojem moramo da govorimo, ali nije dobro da se šire laži i neistine. Bez obzira na to koliko Vlada i država govore da nema ugovora, i dalje to slušamo, pa čak smo čuli i od Saveta za borbu protiv korupcije da ima koruptivnih delatnosti. Država ne može da govori neistine, opozicija nema nikakvu odgovornost i može da širi laži. Kada studija o uticaju na životnu sredinu bude gotova, ona će biti dostupna javnosti, a nakon toga možemo da komentarišemo i polemišemo. Činjenica je da je jadarit ogromna šansa za našu zemlju, litijum je budućnost, posebno ako uzmemo u obzir mogućnost čitavog lanca proizvodnje litijumskih baterija i električnih vozila. Govorimo u uticaju na BDP od 20 odsto”, rekla je ona.