Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Zelena agenda pitanje celog društva, Vlada, privreda i građani partneri u energetskoj tranziciji

Mihajlovićeva: Zelena agenda pitanje celog društva, Vlada, privreda i građani partneri u energetskoj tranziciji

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Petrovcu na Mlavi, gde je obišla kompaniju „Eko step pelet“, koja je izgradila solarnu elektranu i tako obezbedila deo električne energije za sopstvene potrebe, da su zelena agenda i tranzicija pitanje celog društva, a da zahvaljujući novom zakonodavnom okviru i građani i privreda mogu lakše da postanu kupci-proizvođači električne energije.

„Za mene je čast što sam došla u kompaniju koja je prva u Srbiji postala kupac-proizvođač, zato što kada smo počeli s promenom zakonodavnog okvira i kada smo prvi put u našoj zemlji doneli Zakon o korišćenju OIE, bilo je mnogo otpora i opstrukcija, a danas vidimo da smo bili u pravu. Tada smo rekli da ćemo napraviti najbolji zakon kako bismo pomogli svima, pojednostavili smo proceduru. Umesto godinu dana i više od 25 dokumenata i dozvola, danas sve traje od 15 do 20 dana, uz samo dva koraka. Ova kompanija je primer da je moguće. Kapacitet od jednog megavata ne samo što će smanjiti emisije štetnih gasova za više od hiljadu tona godišnje, nego će i kompaniji doneti velike uštede. Ovo je ujedno i poziv svim privrednim subjektima u zemlji da se uključe, jer ovo nije samo pitanje energetske tranzicije, već i energetske bezbednosti i samodovoljnosti, što je posebno važno u momentu svetske energetske krize. Srbija ima veliki broj sunčanih dana, čak i zimi, i to treba da iskoristimo“, izjavila je potpredsednica Vlade.

 

Ona je rekla da u ovom trenutku u Srbiji postoji 179 kupaca-proizvođača, od čega je 160 domaćinstava.

„Kada se poredimo sa drugim državama koje su ovakve mere počele da donose pre 10 i više godina, a bile su im potrebne bar tri godine da dođu do ovih brojeva kao mi, onda vidimo da i građani i privreda shvataju značaj zelene energije. Za godinu dana smo napravili veliki iskorak i nastavićemo sa dodelom subvencija dokle god bude zainteresovanih. To važi i za unapređenje energetske efikasnosti i za postavljanje solarnih panela“, izjavila je Mihajlovićeva.

 

Ivana Gvozdić iz kompanije „Eko step pelet“ rekla je da zapošljavaju 42 radnika i da proizvode 34.000 tona peleta godišnje i da će 2.000 solarnih panela maksimalnog kapaciteta od jednog megevata doneti oko 20 odsto uštede.

 

 

„Imali smo sreću što se ova fabrika otvorila na teritoriji naše opštine i zbog radnih mesta i zbog saradnje koja je primer javno-privatnog partnerstva. Zadovoljni smo i što smo deo projekata koje sprovodi Ministarstvo u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i ugradnje solarnih panela i hvala i Ministarstvu i potpredsednici Vlade na podršci“, izjavio je Goran Ristić, zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi.