Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Zeleno rudarstvo donosi nove tehnologije, zdravija životna sredina prioritet

Mihajlovićeva: Zeleno rudarstvo donosi nove tehnologije, zdravija životna sredina prioritet

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, najavila je da očekuje otvaranje novog rudnika Čukaru Peki u septembru, kao i da će početkom rada tog rudnika Srbija biti drugi proizvođač bakra u Evropi.

„Kada je bila priča o privatizaciji RTB-a Bor, svi su kritikovali tada predsednika Vlade i govorili da sve to lepo zvuči, ali da od toga nema ništa. Mi smo strateškim partnerstvom sa Ziđinom uspeli da budemo u vrhu Evrope po proizvodnji bakra i zlata. Učestvovaćemo sa 18 odsto ukupne evropske proizvodnje kada bude počeo sa radom Čukaru Peki“, kaže ona.

Mihajlovićeva podseća da će novi rudnici u Srbiji koristiti nove tehnologije i radiće u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima i da je zdravija životna sredina prioritet.

„Menjaju se stvari i u radu postojećih kapaciteta. U Boru je u toku rekonstrukcija topionice kojom će se smanjiti emisija štetnih gasova. Za nas je važno da će Čukaru Peki  biti zeleni rudnik. To znači nove, moderne tehnologije. Kao i projekat „Jadar“ koji će biti potpuno digitalizovan rudnik sa podzemnom eksploatacijom. Jadarit je jedinstven mineral i biće jedinstven proces proizvodnje. Ono što slušamo od raznih pokreta i političkih stranaka jesu neistine o tome da ljudi neće moći da žive tamo, da će im rudnik uništiti useve, da će stotine hektara biti nenaseljivo – sve to nije tačno. Naši zakoni su evropski i posebno zahtevni u vezi sa životnom sredinom i ništa što nije u skladu sa zakonima neće biti dozvoljeno. U toku je uvid u studiju o uticaju na životnu sredinu. Svi mogu da daju svoje predloge, a nakon toga će sve, kao i do sada, biti javno objavljeno i objašnjeno. Ono što želimo jeste i proizvodnja baterija i fabrika električnih vozila, nećemo dozvoliti izvoz čistog litijuma“, ističe Mihajlovićeva.