Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva i Godfri: Srbija i SAD partneri u energetskoj tranziciji, saradnja u izgradnji energetske infrastrukture

Mihajlovićeva i Godfri: Srbija i SAD partneri u energetskoj tranziciji, saradnja u izgradnji energetske infrastrukture

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je sa Entonijem Godfrijem, odlazećim ambasadorom SAD u Srbiji, o razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranzijici i unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti energetike i rudarstva.

 

 

Ona je ambasadora Godfrija primila u oproštajnu posetu, tokom koje su se saglasili da Srbija i SAD potvrđuju opredeljenje da unapređuju političku i ekonomsku saradnju, posebno u oblasti investicija i izgradnje infrastrukture.

„Sve što smo uradili proteklih godinu dana u Ministarstvu pokrenulo je promene u oblasti energetike i rudarstva, posebno u delu jačanja energetske bezbednosti i nezavisnosti zemlje. Nadam se da ćemo saradnju Srbije i SAD u narednom periodu unaprediti u oblasti jačanja i modernizacije energetske infrastrukture, a računamo na zajednički rad u procesu energetske tranzicije i borbe sa klimatskim promenama. Naše opredeljenje jeste da privučemo najbolje svetske kompanije, sa najsavremenijim tehnologijama i američke kompanije su dobrodošle. Uradili smo mnogo, ali nas čeka još mnogo posla i nadam se unapređenju saradnje. Najvažnija stvar u energetici i rudarstva su investicije, to je prioritet. Želimo da ostvarimo saradnju, kao što smo to uradili u prethodnom ministarstvu, posebno kada je reč o Moravskom koridoru“, rekla je Mihajlovićeva.  

 

Na sastanku je bilo reči o gasnoj diverzifikaciji, regionalnom povezivanju i saradnji u oblasti jačanja energetske bezbednosti, kao i sveukupnim odnosima Srbije i SAD. Ambasador Godfri je zahvalio potpredsednici Mihajlović i njenom timu na podršci koju je imao u realizaciji brojnih projekata.

„Ima mnogo stvari koje ste uradili i na koje možete da budete ponosni. Vaše liderstvo u ovoj oblasti je dobro i važno za državu, bez obzira na otpore promenama koje sprovodite. SAD će nastaviti snažno da podržavaju Srbiju u daljem razvoju energetskog sektora i u procesu dekarbonizacije energetskog miksa. Rast srpske ekonomije je najveća promena na zapadnom Balkanu i najbrži način daljeg ekonomskog rasta je kroz izgradnju različitih izvora energije, kao i zajedničkog angažmana u jačanju energetske infrastrukture i partnerskog odnosa u energetskoj tranziciji i borbi sa klimatskim promenama“, rekao je Godfri.

 

Potpredsednica Mihajlović na kraju je poklonila ambasadoru tradicionalne srpske proizvode koje su izradile žene u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koju zajedno sprovode Etno-mreža i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem čelu je Mihajlovićeva.