Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva i Kacumata: Dobra saradnja Srbije i Japana u oblasti energetike, postoji prostor i za nove investicije

Mihajlovićeva i Kacumata: Dobra saradnja Srbije i Japana u oblasti energetike, postoji prostor i za nove investicije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, i ambasador Japana u Republici Srbiji Takahiko Kacumata razgovarali su danas o realizaciji projekata u oblasti energetike u kojima učestvuju japanske kompanije i potencijalima za nove investicije u ovoj oblasti.

Mihajlovićeva je istakla da je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo novi zakonski okvir u oblasti energetike i rudarstva, koji će otvoriti mogućnosti za nove investicije, posebno u korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i mnogo veći obuhvat stanovništva merama za podsticanje energetske efikasnosti.

 

”Novi zakoni su prvi korak u stvaranju povoljnog okvira za investicije u sektoru rudarstva i energetike i verujemo da postoji prostor za nastavak saradnje sa japanskim kompanijama i na novim projektima”, navela je Mihajlovićeva.

 

Na sastanku je razmatran napredak radova na izgradnji postrojenja za odsumporavanje u TENT A i TENT B, kao i planirani radovi na sanaciji i adaptaciji RHE Bajina Bašta, a na kojima su angažovane japanske kompanije.

 

Ambasador Kacumata zahvalio je potpredsednici Vlade na velikom angažovanju na razvojnim aktivnostima i podršci projektima u oblasti energetike i zaštite životne sredine, koji zauzimaju važno mesto u saradnji dve zemlje. On je rekao da postoji otvorenost za saradnju i razmenu iskustava u oblasti klimatski neutralnog razvoja i energetske efikasnosti kao globalno veoma važnim temama.