Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva i Žakob: Zelena tranzicija šansa za razvoj, podrška UN reformama u energetskom sektoru

Mihajlovićeva i Žakob: Zelena tranzicija šansa za razvoj, podrška UN reformama u energetskom sektoru

Predstavljanje rezultata Republike Srbije na predstojećoj konferenciji o klimatskim promenama (COP27), nastavak uspešne saradnje u energetskom sektoru sa fokusom na zelenoj tranziciji, energetskoj efikasnosti i smanjenju energetskog siromaštva bile su teme današnjeg sastanka potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike, prof. dr Zorane Mihajlović, sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji, Fransoaz Žakob.

„Uradili smo mnogo u prethodne dve godine – od zakonodavnog i strateškog okvira do projekata povećanja energetske efikasnosti i pojednostavljenih procedura za postavljanje solarnih panela i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije. Uz podršku UN i kroz zajednički rad pripremićemo plan dalje implemetacije i sigurna sam da na COP27 možemo predstaviti Srbiju kroz postignute rezultate, primere dobre prakse, ali i diskutovati o izazovima pred kojima se nalaze sve države“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Fransoaz Žakob je pozdravila usvajanje Nacionalno utvrđenog doprinosa smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, shodno Sporazumu iz Pariza, i istakla da će na predstojećem COP27 događaju fokus biti na implementaciji javnih politika.

„Srbija radi mnogo u ovoj oblasti, doneli ste i nove zakone i strategije i važno je promovisati dobre rezultate. Verujem da, uz političku viziju i volju, mnogo toga može da se uradi u zelenoj tranziciji, koja donosi ogromne mogućnosti. Na predstojećoj Generalnoj skupštini UN-a jedna od glavnih tema, takođe, biće klimatske promene. Mi kao UN smo tu da vas podržimo i da zajedno radimo“, poručila je Žakob.