Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva kineskoj kompaniji CMEC: Neprihvatljiva dinamika radova na projektu TE "Kostolac" B3

Mihajlovićeva kineskoj kompaniji CMEC: Neprihvatljiva dinamika radova na projektu TE "Kostolac" B3

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa glavnim predstavnikom kineske kompanije CMEC, Li Suekiangom, i generalnim direktorom predstavništva CMEC u Srbiji, Ren Kailongom, o realizaciji projekta izgradnje bloka 3 u Termoelektrani „Kostolac" B.

Mihajlovićeva je istakla da je reč o jednom od najvećih gradilišta u energetskom sektoru i da je nedopustiva dosadašnja realizacija projekta, posebno kada je reč o brzini projektovanja i kvalitetu isporučene opreme.
„Srbija i Kina imaju odlične odnose, pre svega zahvaljujući prijateljstvu naša dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Vi niste samo jedna od kompanija koja radi u Srbiji, predstavljate svoju zemlju, što je velika čast i odgovornost, kao što i mi predstavljamo građane Srbije. Nikome ne ide u prilog sadašnja dinamika i kašnjenja sa projektom "Kostolac" B3. Srpska strana je tu, nećemo stajati sa strane i posmatrati realizaciju projekta, radićemo još više da vam pomognemo, ali vi morate uložiti više napora i rada da se nadoknade kašnjenja, jer je dosadašnja realizacija neprihvatljiva, te oko pitanja kvaliteta nema kompromisa“, poručila je Mihajlovićeva.
 
Potpredsednica Vlade insistirala je na današnjem sastanku da se maksimalno ubrza stepen mesečne realizacije projekta kako bi se do jula ove godine došlo do zadovoljavajućeg nivoa i istakla da kineska kompanija mora da radi u skladu sa međunarodnim standardima i ugovornim obavezama.
Li Suekiang je zahvalio potpredsednici Vlade na podršci i pomoći, podsetivši i da su veliki infrastrukturni projekti u prethodnom ministarstvu završeni zahvaljujući njenom zalaganju.
Ren Kailong je još jednom izrazio uverenje da će projekat biti završen do jeseni 2022. godine, te da će kompanija raditi u skladu sa ugovorenim zahtevima i obavezama i da će uložiti dodatne napore za isporuku opreme.
 
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade NR Kine u Srbiji i JP „Elektroprivreda Srbije“.