Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva povodom Dana rudara: Samo snažna struka može da vodi razvoj rudarstva

Mihajlovićeva povodom Dana rudara: Samo snažna struka može da vodi razvoj rudarstva

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović povodom Dana rudara čestitala je danas svim zaposlenima u rudarstvu, i poručila da je zajednički cilj da se stvore uslovi za razvoj rudarstva i dobre uslove za rad rudara i da će u tome važnu ulogu imati Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije koja je danas imala prvu sednicu.

„Čestitam svim rudarima i rudarkama Dan rudara, koji će od danas biti i Dan Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije. Od svih struka samo rudari i geolozi nisu imali svoju strukovnu organizaciju i to će sada biti ispravljeno. U Srbiji je rudarstvo prisutno vekovima unazad, kao što i danas znamo da je bogata kritičnim mineralnim sirovinama i da je vrednost rudnog bogatstva u Srbiji više od 250 milijardi evra. Na svima nama zajedno je da vidimo kako te sirovine mogu da istraže i da li neke od tih sirovina mogu i da se eksplotišu na održiv način, da budu na korist razvoja, i svih građana i budućnih generacija, rekla je Mihajlovićeva u Privrednoj komori Srbije gde je danas održana prva sednica Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije.

Ona je rekla da od kada je formirano Ministarstvo u oktobru 2020, udeo rudarstva u BDP povećano sa 1,9 odsto na 2,6 odsto, da je rast proizvodnje u rudarstvu u ovoj godini više od 20 odsto i da danas skoro 30.000 ljudi radi u ovoj delatnosti. Danas u Srbiji imamo 191 aktivno privredno društvo koje se bavi eksploatacijom mineralnih sirovina, na 337 eksploatacionih polja, a ukupna vrednost proizvodnje je više od 150 milijardi dinara, navela je ona.

Rudarstvo može da se razvija samo uz snažnu struku i verujem da će komora biti partner svim državnim institucijama. Struka mora da bude u prvom planu u svakoj oblasti i tako treba da bude u svakoj oblasti. Takođe, predložićemo da se formira i jedno nezavisno regulatormo telo, agencija za rudarstvo, koja bi trebalo da obezbedi da sve što se radi u rudarstvu bude pregledno i da budemo deo razvoja rudarstva koje postoji u svetu”, rekla je Mihajlovićeva.

Branko Đukić, izvršni direktor za tehnička pitanja, JP PEU Resavica, čestitao je Dan rudara svim zaposlenima koji rade na rudarskim poslovima i izrazio zadovoljstvo što se prvi put osniva Komora rudarskih i geoloških inženjera kao strukovna organizacija.

Gan Jongang, zamenik generalnog direktora Ziđin Majning, čestitao je Dan rudara i osnivanje Komore koja će, kako je naveo, uz pomoć Ministarstva rudarstva i energetike, doprineti razvoju rudarstva u Srbiji. On je istakao da će ova kompanija podstaći svoje rudarske i geološke inženjere da se pridruže komori i doprinesu svojoj kompaniji i rudarstvu u Srbiji.

Dejan Milijanović, Predsednik UO Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije, čestitao je Dan rudara svim rudarima u Srbiji i izrazio zahvalnost svima koji se bave jednom od najtežih i najrizičnijih profesija.

„Komora treba da posle fakulteta bude druga kuća za sve inženjere, puno posla je pred nama a naš cilj je da imamo jaku struku i održivo rudarstvo”, naveo je Milijanović.

Željko Lacmanović, predsednik Skupštine Komore, uz čestitke za Dan rudara, zahvalio je potpredsednici Vlade na formiranju komore koje od brojnih struka samo rudaru nisu imali i da će nastojati da opravdaju povefenje.