Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva sa ambasadorom Hilom i kompanijom „Behtel“ o saradnji na projektima u oblasti OIE i gradnji RHE Đerdap 3

Mihajlovićeva sa ambasadorom Hilom i kompanijom „Behtel“ o saradnji na projektima u oblasti OIE i gradnji RHE Đerdap 3

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa ambasadorom SAD u Republici Srbiji, Kristoferom Hilom, i predsednikom kompanije „Behtel“ Stjuartom Džonsom o saradnji Srbije i SAD na projektima u oblasti energetike.

”Ponosna sam na saradnju sa kompanijom „Behtel“ u prethodnom resoru, kad smo započeli izgradnju Moravskog koridora, koji će biti najmoderniji i prvi digitalni auto-put u Srbiji. Verujem da postoje velike mogućnosti za saradnju i u oblasti energetike, posebno kad je reč o projektima u oblasti obnovljivih izvora energije i prve hibridne reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3, čija bi ukupna instalisana snaga mogla da dostigne 2.400 MW, uz još 400 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vetra i sunca. Energetska bezbednost je najvažnija tema za sve zemlje u Evropi trenutno, pa i za Srbiju, i zbog nas je važno da napredujemo i u procesu energetske tranzicije i budemo mnogo efikasniji u gradnji novih energetskih kapaciteta”, rekla je Mihajlovićeva.

 

Džons je rekao da je kompanija „Behtel“ zainteresovana da detaljnije sagleda mogućnosti za saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, između ostalog i kroz finansiranje prethodne studije izvodljivosti za projekat RHE Đerdap 3.