Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva sa Brantner i Saracinom: Nemačka važan partner u energetskoj tranziciji, zajednički plan za razvoj OIE

Mihajlovićeva sa Brantner i Saracinom: Nemačka važan partner u energetskoj tranziciji, zajednički plan za razvoj OIE

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Franciskom Brantner, parlamentarnom državnom sekretarkom u Saveznom ministarstvu za ekonomiju i zaštitu klime SR Nemačke i Manuelom Saracinom, specijalnim izaslanikom Vlade SR Nemačke za Zapadni Balkan o saradnji dve države u procesu energetske tranzicije, zajedničkim projektima i planovima za razvoj energetskog sektora Srbije.

Oni su razgovarali u Beogradu tokom konferencije „Dijalog o zelenoj energetskoj tranziciji“, na kojoj je Mihajlovićeva govorila.

Mihajlovićeva je tokom sastanka kojem je prisustvovala i ambasadorka Nemačke u Republici Srbiji, Anke Konrad, rekla da je Srbija donela potpuno nov zakonodavni okvir i prvi put Zakon o korišćenju OIE, koji je osnova za nove investicije, što je najvažniji stub energetske politike.

„Upravo je kriza pokazala da shvatimo koliko je važno da koristimo energiju sunca i vetra, da govorimo o vodoniku, skladištima energije, jer je to jedini put da budemo energetski stabilni i da ne zavisimo ni od koga u budućnosti, energetska nezavisnost je i energetska bezbednosti, a to je pitanje nacionalne bezbednosti. Naše partnerstvo traje 71 godinu, a kada govorimo o saradnji i investicijama u energetici, ona postoji već dve decenije. Samo projekti sa KfW bankom vredni su više od 1,4 milijardi evra. Zajedno radimo na svemu što se tiče zelene ekonomije i energetike, a izazovna vremena sa kojima se suočavamo pokazuju da je danas više nego ikad važno da budemo energetski stabilni i sigurni i koliko su OIE značajni za energetsku bezbednost, bez obzira na sve probleme sa kojima se suočavamo i nečije želje da da ne napravimo promene“, izjavila je potpredsednica Vlade posle sastanka.

Ona je rekla da je Ministarstvo započelo projekte unapređenja energetske efikasnosti zahvaljujući Zakonu o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju energije.

„Nastavićemo da radimo zajedno i razgovarali smo o tome kako da ubrzamo napuštanje prljavih, fosilnih izvora i ujedno ubrzamo povećanje OIE. Da izađemo iz uglja, a istovremeno imamo veći broj kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Za nas je važno što ćemo zajedno raditi na tome i što imamo podršku i nemačke vlade i privrede“, rekla je Mihajlovićeva.

„Imali smo odličan sastanak i drago mi je da delimo iste ciljeve kada govorimo o energetskoj tranziciji i zelenoj agendi i radićemo zajedno na tome da povećamo broj radnih mesta upravo u ovoj oblasti. Važno je ubrzati razvoj i broj kapaciteta koji koriste OIE, zbog toga što je to važan faktor za našu privredu i nemačke investicije. Sve naše kompanije traže sigurnost kada žele da investiraju. Potrebno im je dovoljno energije, posebno iz obnovljivih izvora, jer svaka kompanija ima svoj plan dekarbonizacije“, rekla je Franciska Brantner, parlamentarna državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomiju i zaštitu klime SR Nemačke.