Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva sa direktorkom UNOPS o saradnji u oblasti zelene energije, energetske efikasnosti i unapređenju položaja žena

Mihajlovićeva sa direktorkom UNOPS o saradnji u oblasti zelene energije, energetske efikasnosti i unapređenju položaja žena

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa Mikelom Telatin, direktorkom Kancelarije UN za projektne usluge u Srbiji, o saradnji u procesu energetske tranzicije, realizaciji projekata u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti, povećanju korišćenja OIE u proizvodnji električne i toplotne energije, kao i o poboljšanju položaja žena, borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

 

„Podizanje energetske efikasnosti na nacionalnom nivou i veće korišćenje OIE u proizvodnji električne i toplotne energije predstavljaju naše glavne ciljeve. Ovo su jako izazovna i teška vremena svuda, a kada je reč o elektroenergetskom sektoru, Srbija se suočava i sa posebnim problemima koje rešavamo. Doneli smo zakonodavni okvir i započeli energetsku tranziciju, ali se i dalje nalazimo u prvoj fazi i drago mi je da ćemo nastaviti zajedno da radimo na ubrzanoj primeni  energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije i na nacionalnom, ali i na lokalnom nivou, odnosno na nivou domaćinstava“, rekla je potpredsednica Vlade.

 

Mihajlovićeva je istakla i da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i povezivanju u energetskom sektoru, navodeći da je u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ formirana radna grupa koja će se baviti zajedničkim projektima, pre svega kada je reč o ulaganju u kapacitete za proizvodnju energije koji koriste OIE.

 

Tokom sastanka je razgovarano i o zajedničkim akcijama u obezbeđivanju podrške ženama žrtvama nasilja kako bi po izlasku iz sigurnih kuća dobile kontinuiranu i dugoročnu institucionalnu podršku, kao i o projektima zaštite poljoprivrednih gazdinstava u vlasništvu žena, te jačanju ženskog preduzetništva na lokalnom nivou.

„Vlada Srbije je posvećena unapređenju rodne ravnopravnosti i od osnivanja Koordinacionog tela pokazujemo političku volju i u saradnji sa drugim ministarstvima i institucijama, kao i sa nevladinim sektorom i međunarodnim partnerima realizujemo projekte koji doprinose ekonomskom osnaživanju žena, borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama, implementaciji planova na nacionalnom i lokalnom nivou. Takođe, želimo da rodnu komponentu uključimo i u energetski sektor, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti i uključivanju žena u oblast OIE“, rekla je Mihajlovićeva.

 

„Dosadašnja saradnja je dala dobre rezultate, a imajući u vidu Vašu posvećenost povećanju energetske efikasnosti, korišćenju zelene energije i borbi sa klimatskim promenama, što i je naš prioritet, projekti koje ćemo realizovati će ubrzati i olakšati zajedničke ciljeve. Podržavamo sve regionalne inicijative i spremni smo da aktivno učestvujemo u projektima koje Srbija radi sa državama u okruženju. Takođe, želimo da sarađujemo i sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i podržimo ideje i planove, naročito kada je reč o podršci ženama žrtvama nasilja i ženskom preduzetništvu na lokalnom nivou“, rekla je Telatin.