Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva sa Donelijem: Naša vizija je održiv razvoj, Srbija i SAD partneri u energetskoj tranziciji

Mihajlovićeva sa Donelijem: Naša vizija je održiv razvoj, Srbija i SAD partneri u energetskoj tranziciji

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za energetsku diplomatiju, Kurtom Donelijem, o saradnji dve države u oblasti energetike, projektima i planovima u rudarskom sektoru, strateškim okvirima za razvoj i gasnoj diversifikaciji.

„Energetska tranzicija je veliki izazov za sve, a iako smo mala zemlja, želimo da budemo partneri. Ponosni smo zbog novih zakonskih okvira koje imamo, a koji su u skladu sa EU standardima, naročito u delu zaštite životne sredine. Pored toga, do kraja godine imaćemo i Strategiju za razvoj energetike do 2040. sa vizijom do 2050. godine i plan za klimu i energetiku. Istovremeno, svesni smo da je energetska bezbednost važna i na regionalnom nivou s obzorim na geostrateški položaj Srbije“, kazala je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da razvoj energetike počiva na četiri stuba, a da su zakoni koji su doneti osnova.

„Drugi stub je energetska efikasnost koju moramo da podignemo kako bismo smanjili potrošnju, jer sada trošimo 40 odsto više nego što je prosek u zemljama EU. Treći stub se tiče povećanja kapaciteta koji koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije i načina kako da do 2050. godine budemo karbonski neutralna zemlja. Četvrti stub je rudarstvo, odnosno jadarit i bakar. Na jesen će početi sa radom rudnik Čukaru Peki i Srbija će biti drugi proizvođač bakra u Evropi. Svi stubovi su podjednako važni, a cilj i naša vizija je da sve bude održivo, i smanji negativan uticaj na životnu sredinu. Investicioni plan u oblasti energetike i rudarstva obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra. Srbija je otvorena za investitore iz SAD, jer želimo najbolje svetske kompanije“, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je, govoreći o snabdevanju gasom, rekla da je diversifikacija dobavljača naredni korak u snabdevanju ovim energentom i da je Srbija zainteresovana i za južni gasni koridor, kao i za budući istočno-mediteranski gasovod.

Kurt Doneli, zamenik pomoćnika državnog sekretara za energetsku diplomatiju je rekao da je nova administracija SAD visoko postavila energetiku i borbu sa klimatskim promenama, kao i Srbija može da računa na pomoć SAD u procesu energetske tranzicije.

„Iako smo na početku, vreme je da imamo konkretne planove kako da dođemo do zajedničkog cilja. Naši stručnjaci rade na tome i želimo da sve analize, nova saznanja podelimo sa vama i pružimo svu tehničku pomoć. Najvažnije je da istovremeno brinemo i o ljudima, njihovim poslovima, da povećamo ekonomske aktivnosti i poboljšamo kvalitet života“, rekao je Doneli.