Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva sa francuskim privrednicima o saradnji i mogućim investicijama u energetici, dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe

Mihajlovićeva sa francuskim privrednicima o saradnji i mogućim investicijama u energetici, dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa delegacijom francuskih privrednika – MEDEF, o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, posebno u oblasti razvoja OIE, mogućim investicijama francuskih kompanija u ovom sektoru u Srbiji, novim tehnologijama, energetskoj tranziciji, procesu dekarbonizacije.

Na sastanku je dogovoreno i formiranje zajedničke radne grupe, koju će činiti predstavnici Ministarstva, „Elektroprivrede Srbije“, „Elektrodistribucije Srbije“, članovi MEDEF-a i Ambasade Francuske, koja će se baviti konkretnim, prioritetnim projektima.

 

Potpredsednica Vlade je predstavnicima najvećih francuskih kompanija okupljenih u udruženju MEDEF rekla da je Srbija posvećena pitanju dekarbonizacije i svojim obavezama iz Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan.

„Promenili smo potpuno zakonodavni okvir, prilagođeni smo EU, a posebno važni su Zakon o korišćenju OIE i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju energije i cilj je da povećamo udeo OIE u narednim godinama, a nadamo se da do 2050. budemo potpuno dekarbonizovana zemlja. Na tome ćemo raditi i kroz donošenje integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. godine i strategije razvoja energetike Republike Srbije za period do 2040. godine, sa projekcijama do 2050. godine“, rekla je ona.

 

Mihajlovićeva je rekla i da energetska politika počiva na investicijama u nove kapacitete, unapređenju energetske efikasnosti i povezivanju sa regionom.

„Prvi stub jesu investicije, jer više od 30 godina nismo izgradili nijedan elektroenergetski kapacitet. Želimo najnovije tehnologije i kompanije koje imaju iskustva u razvoju OIE sektora i mislim da tu postoji mogućnost da sarađujemo. Sporazum o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske daje mogućnost da brže i efikasnije možemo da radimo na zajedničkim projektima. Započeli smo projekte kojima unapređujemo energetsku efikasnost, što uz modernizaciju distributivnog i prenosnog sistema i regionalno povezivanje u ovom i u gasnom sektoru predstavlja druge važne stubove naše energetike“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Na sastanku su učestvovali i predstavnici „Elektroprivrede Srbije“, „Elektrodistribucije Srbije“, koji su govorili o investicionim planovima, izgradnji novih kapaciteta i modernizaciji mreže.

 

Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, rekao je da postoji obostrano interesovanje za unapređenje saradnje u oblasti energetike, imajući u vidu da je zelena agenda u fokusu čitave Evrope.

„Definitivno postoji interes francuskih preduzeća za učešće u reformi energetskog sektora, koju ste započeli, posebno danas kada je energetika centralna tema. Prioritet naše saradnje jesu izazovi zelene agende i u tom smislu Francuska podržava Srbiju, kao i u procesu pristupanja EU. Očekuje nas uskoro i samit u Pragu, na kojem će centralne teme biti upravo energetika i načini kako da Evropa prođe kroz krizu. Svakako računamo na vaše ideje, jer smo posvećeni podršci čitavom regionu, posebno Srbiji, koja je centralna država u okruženju“, rekao je ambasador.

 

„Drago mi je da možemo odmah da govorimo o konkretnim stvarima i mogu da kažem da sam impresioniran planovima i ciljevima Srbije. Naše udruženje i sve kompanije članice žele upravo to, da razgovaraju o konkretnim stvarima. Ovde su delegacije 19 preduzeća, od kojih su neka specijalizovana za oblast energetike, zelene energije, energetske efikasnosti. Energetika je danas problem u Srbiji, Francuskoj, celoj Evropi, i važno je da što pre radimo na stvaranju zajedničkih planova i projekata. Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da u ovoj oblasti sarađujemo sa Srbijom, svakako postoje dobra prethodna iskustva“, rekao je Kristof Peti, predsednik Pokreta francuskih internacionalnih preduzeća i potpredsednik „Buig gradnje“.