Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva sa novim direktorom EBRD-a: Naša vizija je zelena Srbija, prostora za saradnju mnogo

Mihajlovićeva sa novim direktorom EBRD-a: Naša vizija je zelena Srbija, prostora za saradnju mnogo

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa Mateom Kolanjelijem, novim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan, i sa njim razgovarala o saradnji dve institucije na projektima u energetskom i rudarskom sektoru, kao i novom strateškom okviru u ovoj oblasti.

Mihajlovićeva je Kolonjeliju poželela dobrodošlicu u Srbiju, istakla odličnu saradnju sa EBRD-om u prethodnom period, kako u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure, tako i u Ministarstvu rudarstva i energetike, i zahvalila ovoj međunarodnoj instituciji na podršci prilikom izrade novih zakona u rudarstvu i energetici.

“Mnogo je prostora za saradnju, da završimo postojeće projekte i pokrenemo nove. U procesu smo izrade Integrisanog plana za klimu i energetiku, kao i nove Strategije razvoja energetike sa vizijom do 2050. godine. Posvećeni smo stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, zarad priliva novih investicija. Naš cilj je zelena Srbija, osnivamo Fond za energetsku efikasnost, želimo više energije iz obnovljivih izvora, predvideli smo aukcije i pojednostavili procedure za postavljanje solarnih panela”, poručila je Mihajlovićeva.

 

Mateo Kolanjeli je istakao da Ministarstvo može računati na podršku EBRD-a u svojim naporima da unapredi rudarski i energetski sektor u Srbiji.

“Odlično je videti vašu posvećenost u ovoj oblasti. Možete računati na jednaku posvećenost sa naše strane da nastavimo dobru saradnju. Posebne pohvale za pripremu Nacionalnog plana za klimu i energetiku, ali i napore da povećate proizvodnju iz obnovljivih izvora energije. Sistem aukcija koji ste predvideli novim zakonom je najbolji alat za privlačenje novih investitora, kojim se postižu dobri rezultati svuda, verujemo da će tako biti i u Srbiji”, rekao je Kolanjeli.

 

Na sastanku je bilo reči o projektima povećanja energetske efikasnosnosti, osnivanju Fonda za EE, solarnim panelima i povećanju proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, kao i o projektima rekonstrukcije distributivne mreže.