Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva sa predsednicom EBRD: Srbija da bude lider u energetskoj tranziciji i zelenoj energiji

Mihajlovićeva sa predsednicom EBRD: Srbija da bude lider u energetskoj tranziciji i zelenoj energiji

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Rene-Baso, koja boravi u virtuelnoj poseti Srbiji, i tom prilikom potpisala Memorandum o razumevanju između Ministarstva i EBRD, čija je svrha da obezbedi okvir za saradnju i pospeši saradnju sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, promovisanja korišćenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u Srbiji i povećanja energetske efikasnosti.

Mihajlovićeva je istakla da je Ministarstvo definisalo nekoliko strateških stubova – zakonodavni okvir, novi investicioni plan u energetici i reformu poslovanja javnih preduzeća.

 

„Pripremili smo četiri zakona, kao osnovu za stvaranje boljeg poslovnog okruženja i nove investicije u energetici i rudarstvu. Pored zakona o energetici, imaćemo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije, formiraćemo upravu za energetsku efikasnost kroz zakon u ovoj oblasti i, posebno važan zbog brojnih potencijala i mogućnosti – zakon o rudarstvu. Mnogo je prostora za nastavak uspešne saradnje sa EBRD, posebno ako govorimo o izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, o obnovljivim izvorima energije – solarnim panelima, biomasi, vetroparkovima. Energetska tranzicija i zelena energija su naš prioritet“, izjavila je ona.

ebrd potpisivanje

ebrd potpisivanje 2

Mihajlovićeva je upoznala predsednicu EBRD-a da je u izradi nacionalni plan za energetiku i klimu, kao i da će Ministarstvo započeti izradu strategije razvoja energetike, sa projektovanim strateškim ciljevima za narednih 20 godina.

 

Predsednica EBRD-a Odil Rene-Baso čestitala je potpredsednici Vlade na rezultatima postignutim u kratkom periodu i istakla da je ova međunarodna finansijska institucija tu da podrži dalje aktivnosti Ministarstva.

 

„Verujemo u energetsku tranziciju i zelenu energiju, srećni smo zbog svega što ste do sada uradili i radujemo se daljoj saradnji. Obnovljivi izvori energije i čista energija su i naši ključni strateški ciljevi. Ogroman napredak ste napravili za kratko vreme. Novi zakoni vodiće direktno ka novim investicijama i tu smo da vas podržimo. Srbija je primer dobre prakse i preuzima lidersku poziciju u obnovljivim izvorima energije, od vas možemo da učimo“, rekla je ona.

 

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i potpredsednik EBRD-a, regionalna direktorka EBRD za centralnu i jugoistočnu Evropu i regionalna direktorka za zapadni Balkan.