Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva sa predstavnicima ruske kompanije o modernizaciji HE „Đerdap“ i energetskoj tranziciji

Mihajlovićeva sa predstavnicima ruske kompanije o modernizaciji HE „Đerdap“ i energetskoj tranziciji

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa predstavnicima ruske kompanije „Silovije mašini“, sa kojima je razgovarala o revitalizaciji Hidroelektrane „Đerdap 1“, koju realizuje ova kompanija, kao i o drugim projektima koji su u vezi sa modernizacijom postojećih energetskih kapaciteta, te saradnji u procesu energetske tranzicije.  

„Kompanija realizuje važne projekte za energetsku stabilnost države i unapređenje poslovanja „Elektroprivrede Srbije“. Revitalizacija HE „Đerdap 1“ jedan je takav projekat i drago mi je da možemo da razgovaramo i o drugim koracima modernizacije postojećih elektroenergetskih kapaciteta. Strategija razvoja energetike i nacionalni plan za klimu i energetiku donose faze prelaska na obnovljive izvore energije do 2040. sa vizijom do 2050. godine. Deo strategije tiče se i korišćenja zelenog i plavog vodonika. Istovremeno, jedan od glavnih ciljeva je podizanje energetske efikasnosti. Uskoro predstavljamo našu knjigu projekata i dobrodošle su sve ruske kompanije, ne samo „Silovije mašini““, rekla je Mihajlovićeva.

 

Kiril Maksimov, zamenik generalnog direktora AD „Silovije mašini“, rekao je da je kompanija zainteresovana ne samo za revitalizaciju HE „Đerdap 1“ koja bi trebalo da bude gotova do kraja sledeće godine, već i za projekat revitalizacije „Đerdapa 2“ i rekonstrukciju Termoelektrane „Nikola Tesla“, kao i za buduće kapacitete.

„Želeli bismo da budemo uključeni i u proces energetske tranzicije u Srbiji i da pomognemo da postojeća oprema u elektranama bude energetski efikasnija. Takođe, želimo da učestvujemo i u izgradnji novih postrojenja“, rekao je Maksimov.

 

Nj. e. ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko zahvalio je potpredsednici Vlade na aktuelnoj saradnji koja postoji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, kao i u vreme dok je prof. dr Zorana Mihajlović bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i istakao važnost saradnje srpskih i ruskih kompanija u oblasti energetike.