Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva u Boru: Održivo rudarstvo je budućnost Srbije, Čukaru Peki će biti zeleni rudnik

Mihajlovićeva u Boru: Održivo rudarstvo je budućnost Srbije, Čukaru Peki će biti zeleni rudnik

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Boru, gde je obišla budući rudnik bakra i zlata Čukaru Peki i radove na rekonstrukciji topionice, da rudarstvo nije samo eksploatacija i prerada rude, već i briga o ljudima koji tu žive, kao i briga o životnoj sredini.  

Ona je rekla da će svaki ugovor sa investitorima ubuduće sadržati i deo o zaštiti životne sredine.

„Uslov o podizanju kvaliteta zdravlja životne sredine moguće je ispuniti samo uz investicije, a ulaganje od 220 miliona evra u rekonstrukciju topionice upravo to znači. U stalnom smo kontaktu još od potpisivanja ugovora. Naše strateško partnerstvo znači i veće plate, nova radna mesta, ali i očuvanje životne sredine. Od avgusta će emisija sumpor-dioksida biti u dnevnim i godišnjim granicama, zbog toga je važna rekonstrukcija topionice. Rudarstvo nije samo eksploatacija i prerada rude, već i briga o ljudima koji tu žive i briga o životnoj sredini“, kazala je ona.

 

Mihajlovićeva je rekla da će Čukaru Peki biti prvi zeleni rudnik u Srbiji.

„Zeleni rudnik znači da će koristiti najnovije tehnologije u rudarstvu, to znači da će biti u najvećoj meri digitalizovan. To znači da se Srbija podiže u evropskim i svetskim razmerama, jer ćemo biti drugi proizvođač bakra u Evropi. Kada bude otvoren, nadam se početkom oktobra, to će biti rudnik koji postavlja standarde za sve ostale u našoj zemlji. Zeleno, održivo rudarstvo osnova je razvoja privrede i budućnost naše zemlje“, napominje Mihajlovićeva.  

 

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, rekao je da je grad postao veliko gradilište zahvaljujući rudarstvu.

„Danas Bor uspešno rešava višedecenijske probleme zahvaljujući podršci Vlade, Ministarstva i strateškom partneru, kompaniji „Ziđin“. Hvala potpredsednici Vlade i njenim saradnicima što nam pomažu da prevaziđemo sve izazove“, rekao je on.

 

Ke Čaojeng, zamenik predsednika kompanije „Ziđin“, rekao je da je ova kompanija u samom vrhu po proizvodnji bakra u svetu, ali i po zaštiti životne sredine.

„Ulažemo maksimalan trud da podignemo nivo zaštite životne sredine. Trudićemo se da uz pomoć Vlade i lokalne zajednice doprinesemo povećanju zaposlenosti i boljim uslovima za život“, kazao je on.