Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva u Kostolcu: Zaštita životne sredine i energetika zajedno za zelenu Srbiju

Mihajlovićeva u Kostolcu: Zaštita životne sredine i energetika zajedno za zelenu Srbiju

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, posetila je danas, sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović, Termoelektranu “Kostolac”, gde su obišle postrojenje za odsumporavanje u bloku Kostolac B. 

Mihajlovićeva je ovom prilikom izjavila da su danas u Kostolcu zajedno videle da su emisije sumpor-dioksida i praškastih materija niže nego u Evropskoj uniji i da su u skladu sa onim što je propisala Energetska zajednica. 

“Ovo je i jasna poruka kako se Vlada Srbije odnosi prema zaštiti životne sredine i energetici. Naša dva ministarstva rade zajedno i naši ciljevi su zelena Srbija i zelena energetika. Usvojili smo četiri nova zakona, pripremamo nacionalni plan za klimu i energetiku, kao i strategiju za energetiku do 2050. godine. Sve to radimo da bismo imali zelenu energiju i minimum 40% proizvedene energije do 2040. iz obnovljivih izvora. To ne znači da ćemo odmah da gasimo termoelektrane, već da ćemo uraditi sve da emisije štetnih materija svedemo na minimum i niže u odnosu onih propisanih u EU. Ako radimo zajedno, to možemo i da ostvarimo”, izjavila je ona. 

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić podsetila je da je Vlada Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, 2014. započela borbu za zdraviju životnu sredinu u Srbiji. 

“Filter u Kostolcu počeo je sa izgradnjom 2014. u vladi Aleksandra Vučića. Uprkos poplavama i ekonomskim problemima, doneli smo tada odluku da 130 miliona dolara uložimo u prvi filter za odsumporavanje. Do danas smo uložili 600 miliona evra u ovakva postrojenja kako bismo osigurali čistiji vazduh i saniranje posledica termoelektrana. Šest godina kasnije, imamo Vladu koja kao jedan od tri prioriteta stavlja zaštitu životne sredine, a nedavno smo usvojili i Zakon o klimatskim promenama, kao prvi sistemski zakon u ovoj oblasti”, istakla je premijerka. 

 

Ministarka Vujović rekla je da u snažnoj borbi protiv aero-zagađenja ovakva postrojenja daju veliki doprinos.

“Kao što vidite, smanjene su emisije praškastih materija i sve je u skladu s evropskim standardima i ovo postrojenje ima sve saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine. U skladu je i sa nacionalnim planom za smanjenje emisija. Kad je reč o individualnim ložištima, trudimo se da sve rešimo do sledeće grejne sezone, kada ćemo u mnogim gradovima videti rezultate”, rekla je Vujovićeva. 

 

U ime “Elektroprivrede Srbije” obratio se Miroslav Tomašević, koji je rekao da je u toku probni rad, te da očekuje upotrebnu dozvolu do oktobra ove godine. On je dodao da postrojenje radi punim kapacitetom i u skladu je sa svim propisima EU i naše države.