Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva u Kruševcu: Deca će dobiti zdraviji prostor za učenje i odrastanje

Mihajlovićeva u Kruševcu: Deca će dobiti zdraviji prostor za učenje i odrastanje

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je u Kruševcu nakon potpisivanja ugovora za realizaciju projekta podizanja energetske efikasnosti u školama i vrtićima, da očekuje da radovi budu završeni do proleća iduće godine, da će deca i zaposleni imati bolje uslove, kao i da će emisija ugljen dioksida biti umanjena za više od 300 tona godišnje. 

„Ovaj projekat znači da će pet škola i ovaj vrtić biti u objektima koji su efikasniji. Svi će videti šta znači kada se promeni stolarija, krov i koliko to utiče na boravak dece. Ne samo da će emisija ugljen-dioksida biti manja za više od 300 tona godišnje, nego je ovo i prilika da decu naučimo da je energija važna, i da od nje zavisi da li ćemo imati zdravu i čistu okolinu. Ovo je jedini vrtić koji kao energent koristi lož ulje i moraćemo, zajedno sa gradom, da to promenimo. Oko 2500 dece dobiće zdraviji prostor za učenje i odrastanje i ovo ćemo raditi u svim lokalnim samoupravama. Saradnja sa Švajcarskom i gradovima je dokaz da zajedničkim radom idemo putem zelene agende i održivog razvoja”, rekla Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je ukupna vrednost projekta 9 miliona evra, a samo za Kruševac je odvojeno 1,4 miliona i da će država nastaviti sa ulaganjima u povećanje energetske efikasnosti. 

„Preko nove Uprave za energetsku efikasnost, mi ćemo nastaviti i sa ulaganjima u javne objekte, ali ćemo obezbediti još veća sredstva za podršku građanima koji žele da zamene stolariju, poboljšaju izolaciju ili zamene kotlove”, ističe ona. 

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca istakla je da je projekat jako važan zbog uslova u kojima će boraviti deca.

„Drago mi je da danas potpisujemo ugovor i želim da zahvalim potpredsednici Vlade. Ovo je važno jer će ovaj objekat biti znatno efikasniji, a deca i zaposleni će imati bolje uslova boravka i rada”, kazala je ona. 

Nj.E. Urs Šmid, ambasador Švajcarske izjavio je da Švajcarska podržava unapređenje energetske efikasnosti i upravljanje energijom na lokalu u Srbiji u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike. 

„Ukupan švajcarski doprinos ovoj temi iznosi 8 miliona evra, što uključuje i ugovor o merama energetske efikasnosti u pet škola i jednom vrtiću u Kruševcu vredan 1.4 miliona evra. U okviru ovog partnerstva, Švajcarska promoviše uvođenje Evropske energetske nagrade i mera za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u lokalnim samoupravama Kruševac, Paraćin, Užice i Vrbas”, rekao je Šmid.