Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva u Velikoj Plani: Energetska efikasnost donosi uštede, čistiji vazduh i kvalitetnije uslove za rad i boravak dece

Mihajlovićeva u Velikoj Plani: Energetska efikasnost donosi uštede, čistiji vazduh i kvalitetnije uslove za rad i boravak dece

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Velikoj Plani, gde je obišla radove u OŠ „Nadežda Petrović“, koja se rekonstruiše u okviru nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja, da pitanje energetske efikasnosti nije samo pitanje smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju, već je to pitanje razvoja i boljeg životnog standarda.

„Nema lepšeg posla nego kad stvaramo bolje uslove za rad i boravak dece i zaposlenih u školi. Kada smo formirali Upravu za energetsku efikasnosti, primarni zadatak je bio da se što više ulaže u škole, obdaništa, da prostor za decu bude kvalitetniji i bolji, da smanjimo potrošnju i da obezbedimo bolje uslove svima. Ovaj objekat trošiće manje energije, umesto 18 megavat-časova, trošiće 6,6, emitovaće 40 umesto 88 tona ugljen-dioksida, računi će biti niži, a prostorije neće biti hladne. Ovo je rezultat zajedničkog rada  države i lokalne samouprave, kao i projekti koje smo radili zajedno u prethodnom periodu, pre svega u infrastrukturi i saobraćaju, gde je država i u Velikoj Plani i u Smederevskoj Palanci uložila milijardu dinara“, rekla je Mihajlovićeva.

 

Ona je ponovila da država nastavlja da ulaže u unapređenje energetske efikasnosti i da je izdvojeno 2,6 milijardi dinara za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela.

„Kada sve saberemo, očekujemo da ćemo smanjiti potrošnju za 25 do 30 odsto, jer sada bacamo ogromnu količinu energije. Novca ima dovoljno za unapređenje energetske efikasnosti, i za javne objekte i za domaćinstva, a to će nam doneti i smanjenje emisije štetnih gasova i uštede u novcu, ne samo sa stanovišta države, već i ličnog budžeta, jer ima delova Srbije u kojima je posle zamene stolarije račun niži i za 40 odsto“, rekla je Mihajlovićeva.  

 

Vrednost investicije je 23,5 miliona dinara, od čega 16,5 miliona daje država, a sedam miliona dinara opština. Ušteda toplotne energije biće 30%, električne energije 63%, u novcu 36%, a emisije CO2 smanjiće se za 46%.

 

„Hvala potpredsednici Vlade jer nam pomaže da se razvijamo kao veliki gradovi. Ovo je četvrti objekat koji rekonstruišemo, pre toga sredstva su uložena za radove u dve škole i centar za kulturu. Mi kao opština smo već ulagali, ali svakako da je podrška Ministarstva ključna“, rekao je Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana.

 

Vesna Ilić, direktorka OŠ „Nadežda Petrović“, rekla je da je podrška Ministarstva i potpredsednice Vlade veoma značajna, da su izdvojena velika sredstva kako bi škola dobila adekvatan prostor i kako bi i zaposleni i učenici imali bolje uslove za rad i boravak.