Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva u Vrbasu: Smanjenje potrošnje energije za 40 odsto je nacionalni cilj

Mihajlovićeva u Vrbasu: Smanjenje potrošnje energije za 40 odsto je nacionalni cilj

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Vrbasu, gde je potpisan ugovor o rekonstrukciji Osnovne škole „Svetozar Miletić“ i četiri vrtića, da će nakon završetka radova u ovim objektima računi za električnu i toplotnu energiju biti znatno umanjeni, a ukupna emisija ugljen-dioksida biće smanjena za 40 odsto, odnosno za oko 400 tona godišnje.

Ona je rekla da je ovo nastavak projekta podizanja energetske efikanosti i upravljanja energijom koji Ministarstvo realizuje zajedno sa jedinicama lokalne samouprave i Ambasadom Švajcarske.

„Kada u aprilu budu gotovi radovi, svi ćemo imati priliku da vidimo kako će ovaj i ostali objekti izgledati i koliko projekat znači. Novac koji smo izdvojili nije mali, ali će uštede biti još veće i, što je još važnije, emisija ugljen-dioksida biće manja za 400 tona godišnje, a ako računamo i Kruševac, Paraćin i Užice, gde se takođe sprovodi ovaj projekat, onda je to 1.500 tona manje. Ovo je deo našeg dugoročnog cilja smanjenja potrošnje energije za 40 odsto do 2030. godine. Takođe, plan je da imamo bar 50 procenata energije dobijene iz obnovljivih izvora i to je zajednički posao Vlade, lokalnih samouprava, ali i svih nas, i da našu decu učimo o tome šta je energetska efikanost i koliko je energija bitna. Tek kada taj cilj postignemo možemo da govorimo o zelenoj agendi i o tome da se trudimo da imamo zdraviju životnu sredinu“, istakla je ona.

 

Vrednost radova, koji počinju krajem meseca i trebalo bi da budu gotovi do aprila naredne godine, jeste skoro milion i po evra.

„Zadovoljstvo je što imamo priliku da budemo deo ovog projekta, koji je jedan od prioriteta svih lokalnih samouprava u okrugu. Osvrnuo bih se i na činjenicu da šest od 12 lokalnih samouprava učestvuje u projektu podizanja energetske efikasnosti. Pozivam sve sugrađane da prate korake kako bi spremno dočekali primenu i u ovoj i narednoj godini“, rekao je Milan Novaković, načelnik Južnobačkog okruga.

 

 

Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas, rekao je da je ova opština želi da bude lider u energetskoj efikasnosti.

„Ovo je značajan projekat i za našu decu i za sve zaposlene u predškolskoj ustanovi i osnovnoj školi. Jedan od prioriteta u radu je obrazovanje i nadam se da ćemo uz dalju pomoć Ministarstva raditi na poboljšanju uslova u svim obrazovanim ustanovama“.

 

Nj. e. Urs Šmid, ambasador Švajcarske, izrazio je veliko zadovoljstvo što zajedno sa potpredsednicom Vlade i ministarkom prisustvuje potpisivanju ugovora za implementaciju mera energetske efikasnosti.

„Švajcarska zajedno sa Ministarstvom podržava ovaj projekat i ujedno promoviše uvođenje evropske energetske nagrade i mera za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u lokalnim samoupravama. Takođe, podržavamo proogram snabdevanja toplotnom energijom u Vrbasu u periodu od 2021. do 2030, koji pruža osnovu za energetsku tranziciju“, rekao je ambasador.