Смањи
Аа
Повећај

Milijanović: Sanacija stenske mase na Starici neophodna zbog bezbednosti, rudnik obezbeđuje egzistenciju Majdanpeku

Milijanović: Sanacija stenske mase na Starici neophodna zbog bezbednosti, rudnik obezbeđuje egzistenciju Majdanpeku

Sanacija stenske mase na Starici neophodna je kako ne bi bila ugrožena bezbednost i nalaz inspektora je pokazao da pukotine predstavljaju potencijalnu opasnost koja može izazvati pojavu odrona i klizanja stenske mase, rekao je Dejan Milijanović, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

„Poštujem stav svakog građanina, ali se moraju poštovati zakoni i bezbednost građana i imovine i nadam se da će nadležne institucije uraditi svoj posao i da ćemo dobiti detalje napada na radnika i uništavanje imovine, rekao je on.

„Potpredsednica Vlade je posetila Majdanpek i Staricu i nije došla sama, osim nas iz Ministarstva rudarstva i energetike došli su i profesori sa fakulteta u Beogradu i Boru, iz Instituta u Boru. Došli smo sa ciljem da čujemo šta o tome misle stručnjaci i očigledno je da su potrebne informacije i da se predoče sve činjenice, jer se mnoge stvari zloupotrebljavaju“, izjavio je Milijanović.

Milijanović je rekao da je eksploatacioni prostor kopa definisan 1961. godine, a da je 1976. proširen prostor.

„Kop Severni Revir je počeo sa radom 1983. godine, a sadašnji radovi na eksploataciji su u okviru projekta koji je odobren 1998. godine. Sanacija se ne radi da bi se proširile aktivnosti, već da bi se osigurala bezbednost. Da bi se nastavila proizvodnja, radovi na sanaciji se moraju završiti, a čak i da prekinu svi radovi, da odustanemo od rudarstva u Majdanpeku u celini, sanacija dela Starice se mora uraditi, inače može doći do ponovne pojave odrona, klizišta i uopšte ugrožavanja bezbednosti, ne samo radnika i opreme na kopu, već i Majdanpeka“, rekao je Milijanović.

„Ono što je i potpredsednica Vlade rekla kada smo bili na Starici, jeste da kompanija treba da ima informativni dan ili pult, gde će građani moći da se informišu o svemu. Ako kažemo da postoje ozbiljne pukotine koje mogu da ugroze bezbednost – treba da nam verujete, ne radi se ništa što nije u skladu sa zakonom. Svi su dobili sva obaveštenja i informacije, svi radovi su prijavljeni i inspekciji i lokalnoj samoupravi. Ljudima u Majdanpeku rudarska aktivnost obezbeđuje egzistenciju, ovde radi skoro 1500 ljudi. Kontrolišemo sve projekte, sve rudnike u zemlji, a Ziđin poštuje sve projekte, ulaže u zaštitu životne sredine, dokaz je i rekultivacija koja se radi“, rekao je on.