Смањи
Аа
Повећај

O nastavku saradnje Ministarstva i EBRD

O nastavku saradnje Ministarstva i EBRD

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa direktorom Evropske investicione banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateom Kolanjelijem o saradnji na projektima u energetskom i rudarskom sektoru. 

Ministarka Đedović zahvalila je ovoj međunarodnoj instituciji na dosadašnjoj podršci i izrazila uverenje da će saradnja biti nastavljena, pre svega u oblasti energetike. Istakla je da je u fokusu Ministarstva stabilizacija sektora proizvodnje uglja i elektične energije, kako bi se unapredila produktivnost i efikasnost, ali i podigao udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu.

 „Osim ulaganja u proizvodnju potrebne su nam i nove investicije u transmisionu i distributivnu mrežu. Tu je i proces dekarbonizacije, za koji su potrebna značajna finansija sredstva, od kojih i zavisi brzina tog procesa“, rekla je Đedović.

Kolanjeli je istakao da  Evropska investiciona banka za obnovu i razvoj želi da pruži punu podršku Republici Srbiji u finansiranju dugoročne strategije dekarbonizacije. Takođe, Republici Srbiji je na raspolaganju i ekspertska pomoć EBRD u izradi strateških planova, dodao je Kolanjeli.