Смањи
Аа
Повећај

Podrška EK i Energetske zajednice Ministarstvu rudarstva i energetike u procesu dekarbonizacije

Podrška EK i Energetske zajednice Ministarstvu rudarstva i energetike u procesu dekarbonizacije

Ministarstvo rudarstva i energetike ostaje posvećeno procesima energetske tranzicije i dekarbonizacije i ciljevima koji su predloženi do 2030. i 2050. godine, a u dostizanju tih ciljeva neophodna je podrška Evropske komisije, posebno u oblastima unapređenja energetske efikasnosti, rečeno je tokom onlajn sastanka predstavnika Ministarstva sa predstavnicima Energetske zajednice, na čelu sa Arturom Lorkovskim, direktorom Sekretarijata, kao i sa predstavnicima EK, odnosno Direktorata za energetiku i direktorata za klimu Evropske komisije. 

Sastanak je organizovan kao nastavak devetog Komiteta za klimu i energetiku Energetske zajednice kojim je u Beču kopredsedavala potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Tokom današnjeg sastanka je razgovarano o određivanju metodologije i konkretnih koraka podrške u dostizanju ciljeva Srbije u procesu energetske tranzicije i naglašeno je da je potrebno osigurati tehničku i finansijsku podršku u sprovođenju ciljeva, posebno kada je reč o postepenom smanjenju proizvodnje energije iz uglja, povećanju kapaciteta koji koriste OIE, odnosno novih solarnih, vetroelektrana, elektrana na biomasu, kao i o unapređenju energetske efikasnosti i smanjenju potrošnje energije.