Смањи
Аа
Повећај

Potpisan ugovor za izgradnju toplovoda u Novom Pazaru

Potpisan ugovor za izgradnju toplovoda u Novom Pazaru

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević prisustvovao je u Novom Pazaru potpisivanju ugovora između JKP „Gradska toplana“ Novi Pazar i izvođača radova „Izolir Zrenjanin“ za igradnju novog toplovoda i rehabilitaciju postojećeg, u okviru projekta „Podsticanje razvoja obnovljive energije – razvoj tržišta biomase“ koji realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Nemačkom razvojnom Bankom KfW.

Lakićević je tom prilikom kazao da će grad Novi Pazar sledeću grejnu sezonu dočekati spremno, a da će grejanje biti klimatski održivo, bez štetnog uticaja na životnu sredinu, da će se emisije štetnih gasova ugljen dioksida od sistema daljinskog grejanja smanjiti za preko 90% i da više neće biti emisija sumpordioksida.

On je naglasio da je vrednost projekta izgradnje nove toplane u Novom Pazaru 6,5 miliona evra, a vrednost ugovora koji se danas potpisuje 1,6 miliona evra, te da će krajem aprila u sklopu ovog projekta biti potpisan ugovor za podstanice i da očekuje da će svi radovi biti završeni do 1. oktobra, odnosno početka grejne sezone.

Državni sekretar se posebno zahvalio rukovodstvu grada Novog Pazara na učešću u realizaciji programa i projekata koji se odnose na oblast energetske efikasnosti, s posebnim akcentom na Nacionalne programe energetske sanacije koje je tokom 2021. godine inicirala i pokrenula potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović

„Grad Novi Pazar učestvuje u realizaciji Nacionalnog programa energetske sanacije i opredelio je 17,5 miliona dinara za subvencije ka građanima, a isto toliko je opredelilo i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ovim sredstvima unaprediće se uslovi života za preko 300 domaćinstava u Novom Pazaru koji će imati priliku da ugrade solarne panele i kotlove, zamene stolariju, urade fasade na objektima stanovanja, a javni pozivi za građane će biti objavljeni za mesec do dva“ dodao je Lakićević.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio se Ministarstvu rudarstva i energetike na saradnji i pomoći u realizaciji projekata i dodao da će se izmeštanjem toplane iz centra grada odnosno izgradnjom nove u industrijskoj zoni, na zadovoljstvo svih građana zagađenje svesti na minimum i da će svi udisati čistiji vazduh.

 

„Realizacijom ovog projekta potpuno ćemo izbaciti mazut iz upotrebe. U pregovorima smo sa Ministarstvom rudarstva i energetike da pokrenemo aktivnosti i obezbedimo sredstva da dve kotlarnice u Lugu i Boru koje trenutno koriste ugalj kao energent, u narednom periodu pređu na obnovljive izvore energije“ rekao je Biševac.