Смањи
Аа
Повећај

Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom o pripremama za zimu i racionalnoj upotrebi energenata

Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom o pripremama za zimu i racionalnoj upotrebi energenata

Na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, koja je održana danas, razgovarano je o aktivnostima najvažnijih energetskih subjekata u vezi sa pripremama za predstojeću grejnu sezonu.

Tokom sastanka razgovarano je o obezbeđivanju sredstava i energenata za period do kraja marta naredne godine, kao i o merama za racionalno i efikasno korišćenje energije i energenata.

Predstavnici JP “Elektroprivreda Srbije” predstavili su podatke o trenutnoj situaciji i projekcijama kad je reč o proizvodnji i uvozu uglja i električne energije, kao i o pogonskoj spremnosti i planiranim remontima na kopovima i termoelektranama, te uticaju suše i niskog vodostaja na proizvodnju u hidroelektranama.

Predstavnici Poslovnog udruženja „Toplane Srbije” i Beogradskih elektrana izvestili su o snabdevenosti energentima i stepenu izvršenja remonta u toplanama u Srbiji.

Takođe, na sastanku su predstavljeni i podaci o popunjenosti skladišnih kapaciteta i snabdevanjem i distribucijom u gasnom sektoru, kao i poslednji podaci Uprave za rezerve energenata i Republičke direkcije za robne rezerve u vezi sa zalihama energenata za zimu.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, sem predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su pored ostalih i predstavnici JP “Elektroprivreda Srbije”, “Elektrodistribucije Srbije”, AD „Elektromreže Srbije”, JP „Srbijagas”, “Transportgasa”, „Naftne industrije Srbije” a. d., Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, JP Srbijašume, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, Sekretarijata za energetiku Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Republičke direkcije za robne rezerve, RHMZ, „Srbija kargo“.