Смањи
Аа
Повећај

Stigao poslednji kontigent opreme za Kostolac B3

Stigao poslednji kontigent opreme za Kostolac B3

Poslednji kontigent opreme za izgradnju novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac stigao je danas brodom na gradilište u Kostolcu.

"Posle tri decenije, Srbija gradi novi energetski pogon koji je od izuzetne važnosti, naročito u vreme energetske krize kada su nam novi kapaciteti proizvodnje električne energije neophodni", poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović koja je, s ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo prisustvovala isporuci nove opreme.

Ministarka je podsetila da je kapacitet novog bloka 350 megavata, odnosno oko  5 odsto proizvodnih kapaciteta Elektroprivrede Srbije. Ako znamo da u zimskim mesecima uvozimo oko 10 odsto potrošnje električne energije, jasno je koliko će novih  5 procenata doprineti sigurnosti svih nas, navela je Đedović. Novi pogon će  biti  po svim najvišim standardima zaštite životne sredine, najčistiji od svih blokova koje imamo, naglasila je ministarka i zahvalila se radnicima koji rade na projektu. „Trenutno je angažovano 1.000 radnika, a imamo uveravanje da će uskoro biti dodatnih 200 kako bi se pogon završio u predviđenom  roku. Planirano je da na Vidovdan novo postrojenje postavimo na mrežu, a u pogon od oktobra sledeće godine”, izjavila je Đedović.

Ministarka je izrazila zahvalnost  NR Kini, kineskim i srpskim kompanijama koje su angažovane na projektu, istakavši da više od 60 srpskih kompanija uključeno u izgradnju novog bloka. Takođe, zahvalila se i Jugoslovenskom rečnom brodarstvu na pomoći pri dopremanju opreme. „Posebna zahvalnost rudarima površinskog kopa Drmno čiji će kapacitet ovim projektom biti uvećan za 30 odsto. Hvala svim rudarima u svim našim kopovima, koji naporno rade kako bismo imali dovoljne količine uglja i uvozili što manje električne energije“, dodala je Đedović.

Ambasadorka Čen Bo istakla je da je dolazak opreme od izuzetnog značaja za održavanje dinamike radova. “Prevaziđene su brojne poteškoće u dopremanju opreme, ali uz napore kineske i srpske strane realizacija projekta ulazi završnu fazu. Iako se i dalje  suočavamo sa mnogim izazovima, uverena sam da će kineska kompanija uložiti maksimalne napore uz dragocenu podršku srpskih partnera, kako bi završila izgradnju telmoelektrane u dogovorenom roku”, izjavila je Čen Bo.

Posle dočeka poslednjeg kontingenta opreme,  ministarka Đedović obišla je radove na izgradnji novog bloka, a potom i položila venac na spomenik rudarima u Starom Kostolcu.

12345