Смањи
Аа
Повећај

Velike mogućnosti za produbljivanje energetske saradnje sa Turskom

Velike mogućnosti za produbljivanje energetske saradnje sa Turskom

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike razgovarali su danas sa ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem o produbljivanju saradnje u oblasti energetike.

Turski ambasador je konstatovao da dve zemlje godinama razvijaju veoma dobre političke i ekonomske odnose zahvaljujući prijateljstvu predsednika Erdogana i Vučića kao i da postoji veliko interesovanje turskih kompanija za ulaganje u obnovljive izvore energije u Srbiji. Ambasador je uručio poziv ministarki Đedović za učešće na međunarodnoj konferenciji o gasu koja će se održati sredinom februara u Istanbulu. Na konferenciji će učestvovati potrošači i dobavljači gasa u Evropi i razgovarati o stvaranju energetskog centra na teritoriji Turske za snabdevanje Evrope prirodnim gasom.

Pomoćnica ministarke za međunarodnu saradnju i evropske integracije Jovana Joksimović, rekla je da Srbija priprema strateške dokumente u energetskom sektoru kojim će definisati pravce razvoja do 2050. godine kada treba da se sprovede proces dekarbonizacije. Joksimović je istakla da se planiraju veliki projekti u povećanju kapaciteta iz obnovljivih izvora, da će u ovoj godini biti završen gasni interkonektor sa Bugarskom i da se radi na pripremi dokumentacije za novi gasni interkonektor sa Severnom Makedonijom.