Смањи
Аа
Повећај

Veliki potencijal za saradnju Srbije i Egipta u snabdevanju gasom i OIE

Veliki potencijal za saradnju Srbije i Egipta u snabdevanju gasom i OIE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ambasadorom Egipta u Republici Srbiji Baselom Salahom o odnosima dve zemlje i potencijalima unapređenja saradnje u snabdevanju gasom i obnovljivim izvorima energije.

Ministarka je istakla da je energetska kriza u Evropi i svetu pokazala da je diversifikacija snabdevanja energentima uslov za obezbeđivanje energetske bezbednosti i da Srbija aktivno radi na tom pitanju.

„Sigurno snabdevanje energentima je danas jedno od najvažnijih pitanja zbog čega je cilj Vlade i resornog ministarstva da energetski sektor učini nezavisnijim. Završetkom Balkanskog toka dobili smo novi pravac snabdevanja gasom i postali važna tranzitna zemlja. Ove godine završićemo izgradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska koja će omogućiti još jednu rutu snabevanja i nove snabdevače srpskog tržišta. Zainteresovani smo da više sarađujemo sa Egiptom koji postaje sve značajniji snabdevač mediterantskog tržišta tečnim prirodnim gasom i drago nam je što smo počeli da razgovaramo o produbljivanju odličnih političkih odnosa i u sektoru energetike“, rekla je ona.

Ministarka je podsetila da se u Srbiji pripremaju strateški dokumenti i izmene zakona koji će omogućiti karbonsku neutralnost, nove investicije u obnovljive izvore energije i veću energetsku bezbednost.

Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah istakao je da Egipat postaje važno mediteransko energetsko čvorište i da bi egipatski tečni prirodni gas po povoljnim cenama mogao da se izvozi u Srbiju preko budućeg gasnog interkonektora između Srbije, Bugarske i Grčke.

On je istakao da Egipat aktivno radi, kao i Srbija, na izradi strateških energetskih dokumenata kako bi povećao udeo OIE na 60 odsto do 2040. godine. Dodao je da egipatske kompanije imaju veliko iskustvo u izgradnji solarnih i vetroelektrana i da su mnoge iskazale spremnost da posluju u Srbiji koja ima velike potencijale.

Na sastanku je dogovorena intenzivnija komunikacija resornih ministarstava i zajednički rad na razmeni znanja i primeni vodoničkih tehnologija.

1